Cea mai rara culoare a ochilor

In ceea ce priveste culorile obisnuite ale ochilor, ochii verzi iau premiul ca fiind cea mai rara culoare a ochilor. Dar exista ceva mai mult decat atat.

A fost odata cand fiecare om existent avea ochi caprui. Cu siguranta nu mai este cazul.

Culoarea ochilor nostrii tinde sa joace un rol important in imaginea noastra de sine si, in unele cazuri, poate fi o revenire genetica la arborele genealogic. Poate fi greu sa iti imaginezi cum ai arata cu o culoare diferita a ochilor.

In afara de cateva exceptii, aproape toata lumea are ochi caprui, albastrii, verzi sau undeva intre ei. Dar care este cea mai rara culoare a ochilor si de ce?

Publicitate

Ochi verzi

Daca ai ochii verzi, ai noroc. Nu, numai ca sunt cea mai rara culoare a ochilor, ci si cea mai atractiva.

Cat de rari sunt ochii verzi? Mai putin de 2% din pupulatia globului au ochii verzi. Dar de ce sunt atat de rari ochii verzi?

Citeste si articolul :   Modalitati de a va imbunatati relatia

Inconjurand fiecare pupila, portiunea colorata a ochilor nostrii se numeste iris. Un pigment numit melanina este responsabil pentru acea culoare. Este acelasi pigment care determina culoarea pielii noastre.

Culoarea irisului este determinata de culorile ochilor parintilor nostri amestecate cu putina loterie genetica. Irisele verzi au un nivel neobisnuit de melanina – mai putin decat ochii caprui, dar mai mult decat ochii albastri.

Ochi albastri

Publicitate

Daca aveti ochii albastri, sunteti legat (un fel de) de orice alta persoana care are ochi albastri. Acum aproximativ 10.000 de ani, cineva din ceea ce este Europa moderna s-a nascut cu o mutatie genetica care provoaca permanent ochi albastri. Fiecare persoana cu ochi albastri de astazi este un descendent indepartat al acestui om stravechi.

In Regatul Unit si Irlanda, peste jumatate din toti locuitorii au ochi albastri. In Finlanda si Suedia, acest numar este cuprins intre 80% si 90% – mai mult de patru din cinci rezidenti.

Citeste si articolul :   Carmen Harra, noi profetii: "Perioada omenirii din urmatorii 10-12 ani este destul de dureroasa"

Cu toate acestea, la nivel mondial, ochii albastri sunt mult mai rari, doar 8% pana la 10% din populatia globala are ochi albastri.

Ochi caprui

Daca ai ochii caprui, culoarea ochilor tai este cea mai frecvent întalnita la oameni. Este posibil sa nu fie rara, dar va puteti mandri ca stiti ca purtati culoarea „originala” a ochilor – aceeasi culoare pe care o aveau primii oameni din Africa moderna, cu sute de mii de ani in urma.

Pana in prezent, ochii caprui domina in mod covarsitor in Africa si Asia.

Pana la 79% dintre oamenii din intreaga lume au o variatie a ochilor caprui. Culorile pot varia de la un castan mai deschis la nuante mai intunecate care par sa se amestece aproape cu pupila. Desi unele persoane pot parea sa aiba irisuri negre, ele nu exista din punct de vedere tehnic. Oamenii cu ochi de culoare neagra au in schimb ochi caprui foarte intunecati.

Citeste si articolul :   5 beneficii incredibile pentru sanatate ale somonului

Ochii roz si roși sunt considerati cele mai rare culori ale ochilor din lume, dand un nou sens cuvantului „rar”. Doar unul din 20.000 de oameni are o forma de albinism.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.