15 alimente care intaresc sistemul imunitar

Iarna nu a inceput  inca, asa ca nu ar trebui sa va relaxati! Puteti raci oriunde si oricand.

Te poti proteja pe tine si pe cei dragi cu o nutritie adecvata.

Iata 15 produse pentru a va ajuta sa castigati lupta impotriva virusilor.

1. Citrice.

Sunt bogate in vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Se crede ca stimuleaza productia de celule albe din sange. Aceasta este cheia in combaterea infectiilor. Iata citricele bogate in vitamina C:

Publicitate

-grapefruit

-portocale

-mandarine

-lamai

-clementine.

2. Ardei rosu.

Nu numai citricele contin vitamina C. Mai mult, ardeiul rosu contine de doua ori mai mult decat portocalele. De asemenea, este bogat in beta-caroten, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si a pielii.

3. Brocoli.

Bogat in vitaminele A, C si E, multi antioxidanti si fibre, broccoli este una dintre cele mai sanatoase legume pe care le poti manca.

Principalul lucru nu este sa supuneti broccoli unui tratament termic prelungit, astfel incat leguma sa nu-si piarda valoarea.

4. Usturoi.

Usturoiul se gaseste in aproape toate bucatariile din lume. Se adauga putina picantitate felului de mancare, acest lucru are un efect pozitiv asupra sanatatii umane. A fost folosit pentru combaterea infectiilor inca din cele mai vechi timpuri.

Citeste si articolul :   Cinci mituri si fapte despre vitamina C

Conform celor mai recente date, usturoiul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Proprietatile de stimulare a imunitatii usturoiului se datoreaza concentratiei ridicate de compusi care contin sulf, cum ar fi alicina.

5. Ghimbir.

Ghimbirul este un alt produs care este folosit pentru raceli. Reduce inflamatia si amelioreaza durerile in gat. Amelioreaza greata, reimprospateaza si revigoreaza.

6. Spanac.

Contine multi antioxidanti si beta-caroten, stimuleaza imunitatea si il „fac” sa lupte impotriva infectiilor.

Pentru ca spanacul sa-si pastreze toate proprietatile benefice, acesta trebuie gatit cat mai putin posibil. Cu toate acestea, eliberarea acestuia va imbunatati doar absorbtia vitaminei A si va elibera alti nutrienti din acidul oxalic.

7. Iaurt.

Cel mai util este iaurtul natural cu „lactobacili vii”, precum iaurtul grecesc. Aceste bacterii stimuleaza sistemul imunitar si, astfel, il ajuta sa lupte impotriva bolilor.

Incercati sa evitati iaurturile aromate cu excesul de zahar. Consumati-l cu fructe si miere lichida.

8. Migdale.

Cand vine vorba de prevenirea sau combaterea racelii, vitamina E este retrogradata pe plan secundar. Cu toate acestea, el este una dintre vitaminele cheie care sunt utile pentru imunitate.

Citeste si articolul :   Cinci beneficii importante pentru sanatate ale merelor despre care nimeni nu vorbeste

Este o vitamina solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca necesita grasimi pentru a fi absorbite corespunzator. Nucile, precum migdalele, contin vitamine si grasimi sanatoase.

9. Curcuma.

Acest condiment galben stralucitor are un efect antiinflamator si este utilizat pentru a trata osteoartrita si artrita reumatoida.

In plus, cercetarile arata ca concentratia mare de curcumina in curcuma poate ajuta la reducerea recuperarii musculare dupa exercitii.

10. Ceai verde.

Ceaiul verde si cel negru contin flavonoide si L-teanina, care sunt tipuri de antioxidanti. Acestia sustin in mod activ sistemul imunitar.

11. Papaya.

Papaya este un alt fruct bogat in vitamina C. O papaya va va asigura necesarul zilnic de vitamina C. Contine enzima digestiva papaina, care are efecte antiinflamatorii.

12. Kiwi.

La fel ca papaya, kiwi este o sursa de nutrienti esentiali, cum ar fi folatul, potasiul, vitamina K si vitamina C.

Acesta din urma creste nivelul celulelor albe din sange care lupta impotriva infectiilor, alti nutrienti din fructele de kiwi sustin functionarea normala a organismului.

13. Carne de pasare.

Supa de pui nu este doar un fel de mancare usoara si hranitoare. Ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala obisnuita. Carnea de pui si curcan este bogata in vitamina B6.

Citeste si articolul :   Ceaiul de curcuma cu lamaie: un remediu pentru raceala si gripa

O portie standard de curcan sau pui contine 40% pana la 50% din valoarea zilnica pentru vitamina B6.Participa la multe reactii chimice care au loc in corpul uman.

14. Seminte de floarea soarelui.

Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa de nutrienti, inclusiv fosfor, magneziu si vitamina B6. Sunt incredibil de bogate in vitamina E, un puternic antioxidant.

15. Crustacee.

De obicei, crustaceele nu sunt asociate cu racelile. Dar unele dintre ele contin zinc, care joaca un rol important in mentinerea sistemului imunitar.

Zincului nu i se acorda la fel de multa atentie ca multe alte vitamine si minerale, dar organismul nostru are nevoie de el. Datorita lui, celulele noastre imune functioneaza normal. O multime de zinc se gaseste in aceste crustacee:

-crabi;

-midii;

-homar.

Publicitate

Autor