Ce este atacul de cord, boala care l-a rapus pe Diego Maradona. Care sunt simptomele ce nu trebuie ignorate

Diego Armando Maradona a decedat in urma unui atac de cord care a survenit la doua saptamani dupa ce acesta fusese externat din spital.

Ce este atacul de cord.

Publicitate

Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange catre inima este blocat. Blocajul este cel mai adesea o acumulare de grasimi, colesterol si alte substante, care formeaza o placa in arterele care hranesc inima (arterele coronare).

Uneori, o placa se poate rupe si forma un cheag care blocheaza fluxul sanguin. Fluxul sanguin intrerupt poate deteriora sau distruge o parte a muschiului inimii.

Publicitate

Un atac de cord, numit si infarct miocardic, poate fi fatal, dar tratamentul s-a imbunatatit dramatic de-a lungul anilor. Este crucial sa apelati 911 sau asistenta medicala de urgenta daca credeti ca ati putea avea un atac de cord.

Simptome

Semnele si simptomele frecvente ale atacului de cord includ:

Presiune, etanseitate, durere sau senzatie de strangere sau durere in piept sau brate care se pot raspandi la gat, maxilar sau spate

Citeste si articolul :   George Simion cere redeschiderea scolilor: "Acest lucru nu-l consideram admisibil"

Greata, indigestie, arsuri la stomac sau dureri abdominale

Respiratie scurta

Transpiratie rece

Oboseala

Ameteala sau ameteala brusca

Simptomele infarctului variaza

Nu toate persoanele care au atacuri de cord au aceleasi simptome sau au aceeasi severitate a simptomelor. Unii oameni au dureri usoare; altii au dureri mai severe. Unii oameni nu au simptome. Pentru altii, primul semn poate fi un stop cardiac brusc. Cu toate acestea, cu cat aveti mai multe semne si simptome, cu atat sunt mai mari sansele de a face un atac de cord.

Unele infarcturi lovesc brusc, dar multi oameni au semne de avertizare si simptome cu ore, zile sau saptamani in avans. Primul avertisment ar putea fi durerea toracica recurenta sau presiunea (angina) declansata de activitate si usurata de odihna. Angina este cauzata de o scadere temporara a fluxului sanguin catre inima.

Cand sa mergeti la medic

Actioneaza imediat. Unii oameni asteapta prea mult pentru ca nu recunosc semnele si simptomele importante. Faceti acesti pasi:

Citeste si articolul :   6 retete naturale pentru curatarea si detoxifierea colonului

Apelati pentru ajutor medical de urgenta. Daca banuiti ca aveti un atac de cord, nu ezitati. Apelati imediat la ambulanta. Daca nu aveti acces la serviciile medicale de urgenta, adresati-va cuiva la cel mai apropiat spital.

Conduceti numai daca nu exista alte optiuni. Deoarece starea ta se poate agrava, conducerea autoturismului te pune pe tine si pe ceilalti in pericol.

Luati nitroglicerina, daca vi se prescrie de catre un medic. Luati conform instructiunilor in asteptarea ajutorului de urgenta.
Luati aspirina, daca este recomandat. A lua aspirina in timpul unui atac de cord ar putea reduce leziunile cardiace.

Aspirina poate interactiona cu alte medicamente, totusi, deci nu luati aspirina decat daca medicul dumneavoastra sau personalul medical de urgenta o recomanda. Nu intarziati sa sunati la ambulanta.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.