De ce exista intotdeauna o singura nara blocata atunci cand racim

Daca aveti o raceala, o alergie sau pur si simplu ati plans, imediat va aparea senzatia de nas infundat – dar cumva doar pe jumatate.

Sezonul polenului! Daca valul de frig ne bantuie destul de mult, nici vremea frumoasa de afara nu se lasa: senzatia de respiratie ingreunata apare mai ales atunci cand infloresc copacii si florile deoarece apare si polenul. De obicei, cel putin o parte a nasului primeste mai putin oxigen. Astfel apare intrebarea: De ce este blocata o singura nara?

Acordati atentie daca veti avea o nara infundata – indiferent daca este vorba de un atac alergic sau de o raceala: Este posibil ca o singura nara sa fie afectata! Exercitiu: daca doriti sa observati daca respirati cu o naras au cum ambele puteti faceti acest test si atunci cand nu aveti niciun simptom. Este putin mai dificil sa respirati doar cu o nara decat cu ambele… atunci probabil ca apartii acelor oameni cu un ciclu nazal vizibil.

Ciclul nazal permite nasului sa ia o pauza, sa se odihneasca adica adica sa respire doar cu o nara.

Publicitate

Fundalul este ca cele doua nari ale noastre impartasesc munca, ca sa spunem asa. Nu sunt niciodata ambele in plina actiune. In schimb, una este intotdeauna in faza de repaus, in timp ce cealalalta regleaza alimentarea cu aer si evacuarea aerului. Acest fenomen este cunoscut inca din 1895.

Citeste si articolul :   12 beneficii uimitoare pentru sanatate si frumusete ale cartofilor dulci

Cavitatile nazale isi schimba “locul de munca” la fiecare doua-trei ore – in medie. Pentru unii dureaza mai mult, pentru altii este mai rapid. Apoi, partea care a functionat pana acum este permisa sa treaca la starea de repaus pentru o perioada scurta si partea care anterior era pasiva preia sarcina de respiratie – expiratie.

Cu toate acestea, acest proces nu a fost inca pe deplin inteles. O serie de studii s-au ocupat deja de fenomen, dar nu se stie, de exemplu, la cate persoane fenomenul are loc in mod vizibil si in ce forma. Se pare ca exista si o diferenta intre dreptaci si stangaci. Ceea ce stim este ca hipotalamusul din creier este responsabil ca centru de control al sistemului nostru nervos autonom.

Cu o raceala acest fenomen “o singura nara infundata” devine mai puternic

Publicitate

De obicei, nu observam prea multe din acest ciclu nazal. Cu toate acestea, daca am avut un virus de raceala sau o alergie, vom deveni rapid constienti de ciclul nazal. Pentru ca atunci apare intr-adevar intrebarea, de ce este blocata doar o nara – sau cel putin intotdeauna una deosebit de mult fata de cealalta. Acum aveti un raspuns la asta.

Citeste si articolul :   Raceala de primavara sau alergiile de primavara?

Cu toate acestea, acest fenomen nu este atat de pronuntat la toata lumea. Si, uneori, frigul sau alergia lovesc foarte tare si se pot descurca atat de rau incat membranele mucoase nazale sunt atat de iritate si, ca urmare, totul este inca umflat. Si mai ales cand durerea sau furia ne fac sa plangem, totul se inchide rapid.

In plus, la unii oameni septul nazal este mai curbat intr-o parte. Cu alte cuvinte, o parte este mai stransa in sine si, prin urmare, „nara inchisa” este mai sensibila atunci cand membranele mucoase se umfla.

Unele medicamente si tulburari hormonale pot afecta si umflarea mucoasei nazale – la fel ca alergiile sau infectiile.

Seara problemele de respiratie se intensifica

Daca aveti probleme noaptea si aveti tendinta de a sforai si sunteti, de asemenea, foarte susceptibili la infectii, polipii nazali ar putea fi, de asemenea, si pot declansa simptomele.

Ce trebuie facut daca nasul (doar o parte) este infundat?

Cand nasul este infundat, fie ca este unilateral sau complet, apelam adesea la spray-ul nazal. Dar nu exagera. Pentru ca atunci dependenta de spray nazal se poate dezvolta foarte repede si nu dispare la fel de repede pe cat se poate dezvolta. Deci, este mai bine sa-l folositi doar pentru o perioada scurta de timp. Sau puteti lua masuri preventive si va puteti trata nasul cu spray nazal de sare de mare la primele semne de raceala sau puteti face o clatire nazala cu solutie salina – un beneficiu real pentru multi in perioadele polenului. Un dus nazal este cel mai potrivit pentru asta. Dar ar trebui folosit corect. Pentru ca, in unele cazuri, ar trebui sa fierbeti apa in prealabil – si apoi, desigur, sa o lasati sa se raceasca. Solutia salina nu numai ca poate curata nasurile infundate, ci si hidrateaza membranele mucoase, care astfel raman suple si mai rezistente. De altfel, acest lucru este, de asemenea, foarte util ca masura de precautie impotriva pandemiei de coronavirus. Este adevarat ca nu s-a dovedit ca un dus nazal impiedica patrunderea coronavirusurilor. Dar o mucoasa nazala umezita te face mai putin sensibil la agentii patogeni in general. Acest lucru poate preveni cel putin virusurile de raceala.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.