5 semne timpurii ale cancerului de col uterin – o boala care ia viata a milioane de femei

Se stie ca diagnosticul precoce al cancerului ofera cele mai bune sanse de a fi vindecat de acesta.Dar unele tipuri de cancer sunt deosebit de periculoase daca nu sunt tratate, iar cancerul de col uterin este unul dintre acestea.

Daca il identificati in prima etapa, atunci sansa de recuperare este destul de mare. Dar daca diagnosticul se pune in etapa a patra, probabilitatea de a trai timp de 5 ani sau mai mult este de doar 5%!

Acesta este motivul pentru care este atat de important sa puteti recunoaste primele simptome pentru a le verifica cat mai curand posibil.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer la femeile de 35 de ani si mai tinere. De multe ori nu exista deloc simptome in stadiile incipiente, deci frotiurile sunt foarte importante.

Publicitate

Care sunt simptomele care apar intr-un stadiu incipient?

„Nu toate femeile cu cancer de col uterin au simptome, asa ca screeningul cervical (frotiuri) este foarte important. Dar la orice varsta trebuie sa cunoasteti simptomele cancerului de col uterin ”, spun medicii.

Citeste si articolul :   Mihaela Bilic, ce alimente ajuta la topirea grasimii de pe burta

Iata 5 simptome principale:

1. Sangerari anormale (in timpul sau dupa sex, intre perioade si dupa menopauza).

Cel mai frecvent si primul semn al cancerului de col uterin este sangerarea neregulata.

Acestea sunt cauzate de cresterea celulelor canceroase in tesuturile de sub gat. Acest simptom este deosebit de periculos la femeile menopauzale care nu mai au menstruatie. Din pacate, cancerul de col uterin nu are limita de varsta.

2. Secretie vaginala neobisnuita.

Secretiile sunt diferite pentru toata lumea, asa ca numai tu insuti stii care este norma pentru tine.

Dar daca culoarea, mirosul si consistenta scurgerii  s-au schimbat, ar trebui sa verificati cu siguranta. Daca cancerul nu are suficient oxigen, poate duce la infectie, care este insotita de secretii inodore.

3. Disconfort sau durere in timpul sexului.

Durerea in timpul sexului poate fi un simptom al diferitelor tulburari, iar una dintre ele este cancerul de col uterin.

Deoarece aceasta boala nu are adesea simptome, durerea in timpul actului sexual este unul dintre cei mai importanti indicatori. Poate insemna ca tumora s-a raspandit in tesutul din jur.

Citeste si articolul :   Comunicatul ESMO: Vaccinurile anti-COVID protejeaza pacientii care au aceasta boala grava, indiferent de tratamentul actual

4. Dureri de spate.

Se intelege ca durerile lombare pot fi cauzate de o pozitie incomoda la masa, dar presiunea unei tumori in crestere poate fi, de asemenea, cauza. Poate ca v-ati tras pe spate in sala de sport – sau poate acesta este un semnal de primejdie de la organele genitale.

5. Pierderea in greutate involuntara.

Pierderea in greutate fara motiv este intotdeauna un semn rau.

Pierderea poftei de mancare si pierderea inexplicabila in greutate inseamna, de obicei, ca organismul nu functioneaza corect pentru a economisi energie. Daca observati ca v-ati pierdut pofta de mancare, consultati medicul.

Pe masura ce boala progreseaza, pot aparea si alte simptome:

-urinare crescuta;

-sange in urina;

-sangerari anale;

-diaree;

-incontinenta;

-umflarea picioarelor.

Daca aveti unul dintre aceste simptome, nu asteptati restul! Mergeti imediat un medic!

Chiar daca ati avut recent un frotiu, chiar daca aveti sub 25 de ani, cancerul de col uterin, desi rar, afecteaza tinerii.

Autor