Zeci de femei s-au indragostit de marele om de stiinta-inventator Nikola Tesla, dar el nu a avut sentimente pentru niciuna dintre ele. De ce a avut aceasta soarta marele om? Exista un raspuns la aceasta intrebare. In articol va vom spune ce pret a trebuit sa plateasca Tesla pentru talentul sau nemarginit.
Nikola Tesla si-a trait viata ca un ascet.
„Un om de stiinta ar trebui sa-si dedice toate sentimentele doar stiintei, deoarece, impartindu-le, nu va putea oferi stiintei tot ceea ce i se cere … sa fie singur – acesta este momentul in care ideile se nasc …”, spuneaTesla. Casatoria i-ar impiedica cariera stiintifica.
Dar numai asta l-a impiedicat pe Nikola Tesla sa-si cladeasca o familie?
Publicitate
Exista dovezi ca marele om de stiinta a suferit de nevroza obsesiv-compulsiva. Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Pentru a scapa de aceste ganduri, o persoana repeta anumite gesturi la nesfarsit.
„Tesla era ingrozit de microbi si acest lucru i-a facut viata de zi cu zi foarte dificila. El a cerut ca nimeni altcineva sa nu se aseze la masa la care manca in hotel si sa fie acoperita cu o fata de masa noua inainte de fiecare masa. El a cerut, de asemenea, sa i se aseze pe masa, in stanga lui un teanc de doua duzine de servetele. Fiecare set de tacamuri era din argint si la fiecare fel de mancare, inainte de a fi servit din bucatarie, la cererea lui, trebuiau sterilizate cu apa clocotita. Cand ii erau aduse la masa le stergea cu servetele pe care apoi le arunca pe podea. Chiar si in timpul unei gustari folosea un teanc intreg de servetele. Ura cel mai mult mustele si, daca una dintre ele se aseza pe masa lui, cerea sa fie schimbat totul de pe masa.
Potrivit lui Tesla, el nu avea nevoie de stimulente pentru a promova claritatea gandirii. Mersul rapid l-a ajutat sa se concentreze mult mai bine. In timpul muncii, parea sa fie in vis. Chiar si trecand pe langa un prieten bun si aparent chiar uitandu-se la el, pur si simplu nu-l observa. In gandurile sale, de obicei se afla la kilometrii departare de locatie.
De-a lungul anilor, unul dintre punctele slabe pe care si le-a permis a fost masajul capului. De trei ori pe saptamana, mergea la salon, unde frizerul ii masa capul timp de o jumatate de ora.
Tesla a sustinut intotdeauna ca nu doarme mai mult de doua ore pe noaptea. O data pe an, potrivit lui, dormea cinci ore, ceea ce i-a dat o sursa uriasa de energie. El a spus ca nu inceteaza niciodata sa lucreze, chiar si in somn, si a ras de Edison, care a spus ca nu doarme mai mult de patru ore noaptea. Personalul hotelului era obisnuit sa-l vada pe Tesla stand nemiscat ore in sir intr-un singur loc din camera lui, detasat de ceea ce se intampla in jurul sau.
Evitand strangerile de mana, Tesla a ajuns la extreme. De obicei isi tinea mainile la spate atunci cand cineva se apropia de el, de teama sa nu intinda mana sa-l salute. Din aceasta cauza, el s-a trezit deseori in situatii incomode. Vederea lucratorilor care mancau cu mainile murdare il tulbura.
Perlele au fost, de asemenea, una dintre fobiile lui Tesla. Daca una dintre femeile de la cina unde era invitat avea perle, nu putea manca. In general, suprafetele rotunde netede ii erau dezgustatoare.
Nu se poate spune ca Tesla nu era constient de slabiciunile sale neplacute, dimpotriva – stia foarte bine despre ele si cat de mult ii complica viata de zi cu zi. Dar ele erau o parte integranta a fiintei sale si nu le putea neglija. Poate ca au fost o consecinta a singuratatii sale sau poate chiar au contribuit la singuratatea sa”, a scris John O’Neill in cartea sa despre marele geniu.