Procurorii cer ridicarea imunitatii pentru Nicolae Banicioiu, acuzat de fapte de coruptie

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cere Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii pentru Nicolae Banicioiu, fost ministru din perioada 2012 – 2014, acuzat de luare de mita si trafic de influenta pe langa ministrul Sanatatii din acea perioada.

Procurorii fac o investigatie care vizeaza suspiciuni de coruptie in contextul comercializarii de bunuri de uz medical catre spitalele publice din Bucuresti si judetul Ilfov, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul cauzei, pentru a fi sesizata Camera Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor avand functia de ministru, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita in forma continuata.

Surse din randul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, ca este vorba despre Nicolae Banicioiu, care, in perioada la care face referire DNA, era ministru al Tineretului si Sportului.

Publicitate

Potrivit DNA, in perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, in calitate de ministru, Banicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri si ar fi primit direct, de la unul dintre acestia, suma totala de 1.292.122 lei, lasand sa se creada ca are influenta asupra ministrului Sanatatii si a functionarilor publici din cadrul acestei institutii si ca ii va determina sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu.

Este vorba de numirea in functia de manager/mentinerea in functia de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte incheiate sau desfasurau proceduri de achizitii publice, precum si de alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte in derulare.

„Ulterior, aceeasi persoana (N. Banicioiu – n.r.) ar fi primit de la aceiasi oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect in cauza, suma totala de 2.612.389 lei in legatura cu exercitarea atributiilor de ministru, functie detinuta in perioada 05.03.2014-17.11.2015”, arata DNA.

Citeste si articolul :   Italia intra in carantina nationala de Paste

Cererii transmise de DNA catre PICCJ i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii DNA, precum si un numar de 182 de volume in format electronic, dintre care 40 volume in format letric.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.