Lee Jae Yong: Mostenitorul Samsung trimis la inchisoare pentru un scandal de luare de mita

Mostenitorul Samsung Lee Jae Yong a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare de catre un inalt tribunal din Coreea de Sud.

Cazul de luare de mita este o rejudecare a unui proces anterior care il implica pe fostul presedinte al tarii Park Geun-hye, care a fost de asemenea inchis pentru mita si coruptie.

Lee este de facto seful Samsung Electronics din 2014.

Este probabil ca hotararea sa aiba ramificatii pentru viitorul rolului sau la gigantul tehnologic.

Stirile despre sentinta trimise actiunilor electronice Samsung cu mai mult de 4% mai mici inainte de a incepe sa recupereze o parte din teren.

Publicitate

Pedeapsa cu inchisoarea lui Lee il va impiedica cel putin temporar de la luarea deciziilor la conglomerat.

Expertii spun ca propozitia ar putea crea un vid de conducere si ar putea impiedica luarea deciziilor Samsung cu privire la viitoarele investitii la scara larga.

“Este cu adevarat o lovitura uriasa si o mare criza pentru Samsung”, a declarat Kim Dae-jong, profesor de afaceri la Universitatea Sejong, pentru agentia de presa AFP.

Citeste si articolul :   PayPal va permite sa cumparati si sa vindeti criptomonede

Lee a preluat conducerea companiei atunci cand tatal sau Lee Kun-hee a fost internat in spital in urma unui atac de cord in 2014.

Batranul Lee a murit anul trecut, ceea ce a dus la speculatii ca ar exista o scuturare la Samsung, deoarece mostenitorii sai ar putea fi obligati sa vanda active sau sa plateasca dividende pentru a acoperi o factura masiva de impozit pe succesiune.

Publicitate

„Implicat în mod repetat în infracțiuni”

Potrivit verdictului instantei, Lee „a oferit mita in mod activ si i-a cerut implicit presedintelui sa-si foloseasca puterea pentru a-i ajuta succesiunea”, in fruntea Samsung.

„Este foarte regretabil faptul ca Samsung, compania de top a tarii si mandru inovator global, este implicat in mod repetat in crime ori de cate ori exista o schimbare a puterii politice.”

Instanta l-a gasit pe Lee vinovat de luare de mita, delapidare si ascundere a veniturilor penale in valoare de aproximativ 8,6 miliarde de woni (7,8 milioane dolari; 5,75 milioane de lire sterline) si a declarat ca comitetul independent de conformitate Samsung infiintat la inceputul anului trecut inca nu a devenit pe deplin eficient.

Citeste si articolul :   Sute de persoane, condamnate la detentie pe viata in Turcia in urma complotului militar din 2016

Echipa de aparare a lui Lee si-a exprimat dezamagirea fata de decizie.

“Natura acestui caz este abuzul de putere al fostului presedinte care incalca libertatea corporativa si drepturile de proprietate. Avand in vedere aceasta natura, decizia instantei este regretabila”, a declarat reporterilor avocatul lui Lee, Lee In-jae.

Lee a executat deja timp in detentie, care se asteapta sa fie calculat pentru condamnare – lasand sa fie executate 18 luni.

In august 2017, o instanta l-a condamnat pentru acuzatii si l-a trimis la inchisoare timp de cinci ani.

In februarie 2018, aceasta sentinta a fost injumatatita, iar Inalta Curte din Seul a decis sa suspende pedeapsa cu inchisoarea, ceea ce inseamna ca era liber sa mearga.

Curtea Suprema a trimis apoi cazul inapoi la Inalta Curte din Seul, care a emis decizia de luni.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele