Unde a inceput noul cosmar. Aici s-a nascut „varianta engleza”

Pacientul zero a fost descoperit in Kent . Si cu atat mai mult in Insula Elmley, unde pana la 40% dintre detinutii dintr-un singur brat al inchisorii au fost testati pozitiv pentru Covid pe 12 decembrie.

Kent are patru dintre cele cinci zone cele mai infectate cu coronavirus din Anglia. Si trei dintre inchisorile de pe Insula Elmley, conectate cu restul tarii printr-un pod, arata un boom al infectiilor. La fel si in cartierul vecin Swale. Din 100 mii de locuitori, 624 au fost pozitivi, marcand cea mai mare rata de infectie din Anglia.

Kent sub control

Dupa cum a raportat Repubblica , nimeni nu poate explica motivul. Mai ales ca la inceputul lunii noiembrie a existat un nivel de alerta 1, care este cea mai mica , deoarece numarul cazurilor pozitive era scazut si parea sub control. Al doilea blocaj national sa incheiat pe 3 decembrie si numarul infectiilor ar fi trebuit sa scada si mai mult. Si totusi nu asa s-au intamplat lucrurile.

Citeste si articolul :   Florin Citu, adevarul despre cresterea numarului de cazuri de COVID

Virusul ruleaza rapid, dincolo de toate asteptarile. In domeniu, diferiti experti incearca sa ofere o explicatie a situatiei care se produce. Exista cei care au dat vina pe masuri prea usoare si o aplicare insuficienta a restrictiilor in Kent, cu multi oameni care nu folosesc masti nici macar atunci cand merg la cumparaturi. Altii, in schimb, au dat vina pe conditiile inchisorilor . Altii au aratat cu degetul catre zonele locale defavorizate unde densitatea populatiei este mare, multi angajati ai inchisorii fiind expusi acestei realitati.

Varianta Covid

Este posibil ca aceste cauze sa inrautateasca situatia, dar singure nu au putut crea un astfel de boom. Unii experti spun ca varianta Vui – 202012/01 a virusului ar avea un nivel de contagiozitate cu pana la 70% mai mare decat cel cunoscut. Si aceasta varianta sperie acum nu numai Marea Britanie, ci toata Europa. Printre altele, varianta fusese identificata de oamenii de stiinta tocmai la un subiect pozitiv care locuia in Kent. In scurt timp el ar fi ajuns si la Londra, unde boomul infectiilor nu a intarziat sa apara. Si aici a fost anuntat nivelul de alerta 4, rezultand un blocaj.

Citeste si articolul :   COVID-19 in Romania: 2.668 de cazuri noi si 75 de decese in ultimele 24 de ore

In detrimentul acesteia se afla zona care merge de la Londra la Thames Gateway, care apoi coboara la Dover, capatul Brexitului. De acolo incepe Tunelul Canalului care leaga Regatul Unit de restul Europei. Tunel care a fost inchis, anticipand astfel iesirea Marii Britanii din UE cu aproximativ zece zile, pentru care inca nu exista un acord real.

In prezent exista ipoteza pacientului britanic in Marea Britanie . Tom Clarke, director stiintific al retelei nationale ITV, a vorbit despre aceasta ipoteza referindu-se la un studiu realizat de experti de la universitatile din Cambridge, Oxford, Edinburgh si Imperial College. Aceasta noua tulpina de coronavirus ar uni cateva mutatii deja cunoscute, aproximativ 23, care pana acum erau cunoscute doar separat.

Noua varianta s-ar fi putut dezvolta in Anglia in organismul unuia sau mai multor pacienti care aveau boli cronice si / sau terminale precum cancerul, fara posibilitatea de a lupta si impotriva virusului.

In Marea Britanie, acesti pacienti sunt tratati cu plasma convalescenta de la cei recuperati. O tehnica care poate fi benefica datorita anticorpilor prezenti in cadrul acesteia. Cu toate acestea, daca pacientul in cauza nu se recupereaza, poate aparea efectul opus, adica virusul se adapteaza si la anticorpi si se agraveaza. Din ceea ce a fost reconstituit, autoritatile stiau despre existenta noii tulpini de acum aproximativ o saptamana, dar guvernul a decis inchiderea abia ieri, luand prin surprindere o mare parte a populatiei gata sa plece in zilele urmatoare.

Autor