Curtea Europeana a Drepturilor Omului a sanctionat Elvetia pentru ca a amendat o femeie din Romania pentru ca a cersit la Geneva.

Elvetia, obligata de CEDO sa plateasca daune unei cersetoare din Romania, care a primit o amenda prea mare.

Femeia de etnie roma a fost condamnata in ianuarie 2014 la o amenda de 500 CHF (563 dolari) pentru ca a cersit in Geneva pe un drum public. Femeia, care nu avea munca si nu primea asistenta sociala, a fost plasata apoi in arest preventiv timp de cinci zile pentru neplata amenzii, scrie Swissinfo.ch

Publicitate

Cu toate acestea, instanta din Strasbourg a declarat marti ca sanctiunea nu este proportionala nici cu scopul de a combate criminalitatea organizata, nici de a proteja drepturile trecatorilor, rezidentilor si proprietarilor de afaceri.

„Plasata intr-o situatie de vulnerabilitate manifesta, reclamanta avea dreptul, inerent demnitatii umane, de a-si putea exprima suferinta si a incerca sa-si remedieze nevoile cersind”, a declarat instanta europeana. Ea a spus ca Elvetia a incalcat articolul 8 din Conventia europeana a drepturilor omului privind protectia dreptului la respectarea vietii private si de familie.

Publicitate

Instanta a ordonat Elvetiei sa plateasca reclamantei 922 EUR pentru prejudiciul moral.

Citeste si articolul :   Anamaria Prodan se simte rau, a chemat salvarea

Cersetoria este interzisa in majoritatea cantoanelor elvetiene, dar asociatiile care lucreaza cu cei nevoiasi spun ca interdictiile ii lovesc pe cei mai vulnerabili.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.