Curtea Europeana a Drepturilor Omului a sanctionat Elvetia pentru ca a amendat o femeie din Romania pentru ca a cersit la Geneva.

Elvetia, obligata de CEDO sa plateasca daune unei cersetoare din Romania, care a primit o amenda prea mare.

Femeia de etnie roma a fost condamnata in ianuarie 2014 la o amenda de 500 CHF (563 dolari) pentru ca a cersit in Geneva pe un drum public. Femeia, care nu avea munca si nu primea asistenta sociala, a fost plasata apoi in arest preventiv timp de cinci zile pentru neplata amenzii, scrie Swissinfo.ch

Cu toate acestea, instanta din Strasbourg a declarat marti ca sanctiunea nu este proportionala nici cu scopul de a combate criminalitatea organizata, nici de a proteja drepturile trecatorilor, rezidentilor si proprietarilor de afaceri.

„Plasata intr-o situatie de vulnerabilitate manifesta, reclamanta avea dreptul, inerent demnitatii umane, de a-si putea exprima suferinta si a incerca sa-si remedieze nevoile cersind”, a declarat instanta europeana. Ea a spus ca Elvetia a incalcat articolul 8 din Conventia europeana a drepturilor omului privind protectia dreptului la respectarea vietii private si de familie.

Instanta a ordonat Elvetiei sa plateasca reclamantei 922 EUR pentru prejudiciul moral.

Citeste si articolul :   "De trei saptamani nu mi-am strans copilul in brate!" Strigatul disperat al unei asistente din Romania care trateaza bolnavi de coronavirus

Cersetoria este interzisa in majoritatea cantoanelor elvetiene, dar asociatiile care lucreaza cu cei nevoiasi spun ca interdictiile ii lovesc pe cei mai vulnerabili.