COVID-19 duce la o pandemie de boli mintale?

Unul dintre efectele tulburatoare ale coronavirusului este modul in care aceasta a inrautatit sanatatea mintala a multor oameni, spun expertii, inclusiv cei care se lupta cu tulburarea obsesiv-compulsiva, anxietate generala si depresie.

Lipsa de informatii concrete in legatura cu acest virus creeaza incertitudine persoanelor care au o problema emotionala care este bine controlata cu grija (si chiar fara grija). Acei oameni sufera si mai mult. Intre timp, persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva care fusesera sub control par sa se fi inrautatit odata cu stresul adaugat.

Distantarea sociala a perturbat rutina de zi cu zi. Pentru multi, nu exista munca, sau  timp petrecut cu oamenii dragi, nu merg la filme sau spectacole, la scoala, nu fac cumparaturi, etc.
Auzim povesti despre boala si chiar despre decesele unor tineri si de varsta mijlocie fara comorbiditati, ca sa nu mai vorbim de pierderea persoanelor mai in varsta. Oamenii izbucnesc in lacrimi si devin usor frustrati si furiosi. Adaugati la aceasta stare, anxietate continua, insomnie si concentrare scazuta.

De la inceputul pandemiei, a devenit mai dificil sa se evalueze comportamentele care odinioara erau considerate excesive. Multe comportamente considerate anterior patologice sunt acum considerate esentiale pentru protejarea sanatatii umane si sunt aplaudate ca adaptative si inventive.

Inainte de COVID-19, ingrijorarile cu privire la utilizarea compulsiva a internetului sau dependenta de internet, caracterizate prin utilizarea excesiva si dependenta excesiva de dispozitivele digitale, erau in crestere.

Cu toate acestea, in timpul pandemiei, societatea a adaptat rapid oportunitatile online. Ori de cate ori este posibil, oamenii lucreaza de acasa, frecventeaza scoala online si socializeaza prin cluburi de carte online. Chiar si anumite nevoi de ingrijire a sanatatii sunt satisfacute din ce in ce mai mult de la distanta prin telemedicina.

Aceleasi principii care se aplica comportamentelor compulsive de spalare a mainilor se aplica si utilizarii compulsive a internetului si a dispozitivelor electronice. Utilizarea excesiva poate interfera cu munca si scoala si poate dauna functionarii psihologice si sociale. Pe langa problemele sociale si familiale, aceste comportamente pot duce la probleme medicale, inclusiv dureri de spate si gat, obezitate si tulburari oculare.

Unii adolescenti cu dependenta de internet petrec pana la 80-100 de ore pe saptamana pe internet, refuzand sa faca orice altceva, inclusiv sarcinile scolare, activitatile din exterior si interactioneaza cu familiile lor. Lumea digitala devine o gaura neagra carora le este din ce in ce mai dificil sa scape.

Citeste si articolul :   3.353 de cazuri de COVID-19 si 63 de decese, vineri, in Romania

Pentru cei care se lupta cu utilizarea compulsiva a internetului si a retelelor sociale, noile cereri crescute de utilizare a platformelor digitale pentru munca, scoala, cumparaturi si activitati extracurriculare pot deschide gaura neagra si mai mult.

Persoanele cu frici de contaminare pre pandemie sau care anterior nu erau in masura sa-si regleze utilizarea tehnologiei, se gasesc in situatii declansatoare care odata erau evitabile, au devenit acum si mai omniprezente.

Ce putem face noi, pentru a atenua aceasta suferinta?

In primul rand, desigur, trebuie sa ascultam expertii stiintifici si datele – si sa le spunem oamenilor sa faca acelasi lucru. Majoritatea expertilor vor spune ca COVID-19 este o boala usoara sau moderata pentru marea majoritate a oamenilor. De asemenea, trebuie sa incurajam oamenii sa respecte masurile de precautie, cum ar fi distantarea fata de oameni, spalarea mainilor si evitarea celor bolnavi. Explicati oamenilor ca, in prezent, nu exista vaccin care sa previna COVID-19. Tratamentul este in principal de sustinere si sunt explorate unele studii de medicamente. Cu toate acestea, putem intari oamenii, ajutandu-i sa-si dezvolte abilitati care vizeaza tehnici de relaxare si concentrare pe aspecte mai pozitive ale vietii pentru a rupe lantul stresului si tensiunii anxietatii. Exista o multime de modalitati de a obtine linistire, chiar si pe fondul stresului  cauzat de COVID-19. Iata cateva idei:

Citeste si articolul :   7 moduri de a-ti curata mintea de gandurile negative

Amintiti-va, majoritatea persoanelor care sunt diagnosticati cu COVID-19 nu au complicatii grave.

Fii bun cu tine insuti si aminteste-ti ca este un moment dificil si ca faci tot ce poti.

Urmati sfaturile profesionistilor din domeniul sanatatii. De exemplu, spalati-va mainile doar atat de des si atat timp cat este recomandat.

Urmati instructiunile pentru distantarea sociala, dar nu va izolati mai mult decat este necesar.

Obtineti informatii din surse de incredere.

Cand sunteti online, evitati persoanele stresante. La fel, puteti limita cate stiri cititi sau urmariti – suficient pentru a fi informat, fara a va face griji.

Faceti-va timp pentru a face lucruri care va plac: conectati-va cu familia si prietenii de departe, ascultati muzica, cititi carti bune, luati aer curat, cantati sau dansati, urmariti TV si filme care va fac fericiti si profitati de fiecare ocazie pentru a va relaxa.

Publicitate

Autor