Dragostea dureaza doar 3 ani? Afla daca era cu adevarat iubire sau erai in starea de “limerence”!

Pornind de la perspective metodologice si teoretice diverse, discutam despre fiorul si dorul intens al iubirii pasionale, afectiunea si calmul durabil asociate cu dragostea insotitoare si impartasirea si intelegerea care dau nastere intimitatii. Variatiile si asemanarile in dragoste intre culturi si sex sunt revizuite, la fel si implicatiile pentru sanatatea mintala si bunastarea.

Cartea psihologului Dorothy Tennov “Dragoste si limerence: experienta de a fi indragostit (1998) ofera o perspectiva asupra acelui sentiment involuntar de dorinta pe care la descris ca “limerenta”. Tennov afirma ca limerenta in sine este normala si nepatologica. Cu toate acestea, ea poate trece linia catre patologie atunci cand o persoana nu mai este capabila sa functioneze de zi cu zi. Este deosebit de greu atunci cand sentimentele de afectiune ale unei persoane nu sunt reciproce, stim cu totii asta, si incercam sa mergem mai departe, dar pentru cei ce sunt in aceasta stare de “limerence” , este cu totul diferit acest proces si mai daunator persoanei suferinde.

In timpul limerentei, gandurile asupra obiectului limerent sunt atat persistente, cat si intruzive. “Limerence” este in primul rand o conditie a obsesiei cognitive. Toate evenimentele, asocierile, stimulii si experientele returneaza gandurile la obiectul limerent cu o mare consistenta. Gandurile constante despre obiectul limerent definesc toate celelalte experiente. Daca un anumit gand nu are nicio legatura anterioara cu obiectul limerent, imediat se face unul.

Citeste si articolul :   12 legi ale karmei care iti vor schimba viata

Persoanele ce trec prin aceasta starea de indragostire profunda povestesc sentimente de durere intensa dupa o despartire, caracterizata prin dureri toracice, palpitatii cardiace, insomnie, letargie si incapacitate de a consuma alimente, o stare involuntara si neincetata de „dor obligatoriu pentru o alta persoana”.

Persoanele limerente isi cladesc fantezii care sunt preocupate de idei exagerate sau uneori cu caracter retrospectiv; evenimentele reale sunt redate din memorie cu o mare intensitate. Aceasta forma predomina in special atunci cand se cauta o dovada a unei posibile reciprocitati poate fi reexperimentat. In caz contrar, fantezia lunga este anticipativa; incepe in lumea de zi cu zi si atinge punctul culminant la atingerea obiectivului limerent. O fantezie limerenta poate implica, de asemenea, un eveniment neobisnuit, adesea tragic.

Fanteziile lungi formeaza punti intre viata obisnuita a limerentului si acel moment extatic dorit intens. Durata si complexitatea unei fantezii depind de disponibilitatea timpului si de libertatea de distragere a atentiei. De fapt, ele reprezinta adesea abateri grave de la probabil.

Nu este deloc placut si atunci cand respingerea pare probabil ca gandurile se concentreaza pe disperare, uneori pana la punctul de sinucidere. De exemplu, fanteziile pot include „salvarea” obiectului limerent dintr-o situatie de pericol si a fi recompensat intr-un fel implicand reciprocitate. Un alt exemplu de fantezie limerenta ar include un obiect limerent care proclama iubirea intr-un mod climatic, cum ar fi in momentele moarte.

Fanteziile sunt, de asemenea, visate ocazional de cel care se confrunta cu limerenta. Visele dau emotie puternica si fericire atunci cand sunt experimentate, dar adesea se termina cu disperare cand subiectul se trezeste. Visele pot trezi din nou sentimente puternice fata de obiectul limerent dupa ce sentimentele au scazut.

Citeste si articolul :   7 motive pentru care este important sa te inconjori de oameni pozitivi

Tennov enumera mai multe componente sau semne ale limerentei. Acestea includ:

⦁ Gandire intruziva despre obiectul dorintei tale pasionale

⦁ Dor acut de reciprocitate

⦁ Dependenta de actiunile obiectului limerentei dvs. sau, mai bine zis, de posibilitatea ca acestea sa va raspunda sentimentelor

⦁ Incapacitate de a avea sentimente limerente fata de mai multe persoane odata

⦁ Teama intensa de respingere

⦁ Uneori timiditate incapacitanta, dar intotdeauna tulburatoare in prezenta obiectului tau limerent

⦁ Intensificare prin adversitate, ceea ce inseamna ca cu cat este mai dificil sa consumi sentimentul, cu atat devine mai intens

Durere intensa in piept, atunci cand incertitudinea este puternica

⦁ Euforie cand reciprocitatea pare evidenta

⦁ Intensitatea sentimentului si o concentrare ingusta asupra obiectului limerent care face ca alte preocupari sa paleasca

⦁ Evitarea identificarii aspectelor negative ale obiectului limerent.

In timp ce multi experimenteaza euforie intensa si eliberarea de dopamina, oxitocina si niveluri ridicate de testosteron si estrogen la inceputul unei relatii, aceste niveluri hormonale revin in cele din urma la normal (dupa sase pana la douazeci si patru de luni) pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cei care sufera de “limerence” sunt prinsi permanent in aceasta etapa a euforiei, comportamentele lor devenind obsesive si compulsive. Desi cercetarea de recuperare cu privire la aceasta afectiune este relativ scurta, indivizii pot fi supusi unei combinatii de tratament medical (de obicei antidepresive, care inhiba partea creierului responsabila de gandurile obsesive) si terapie comportamentala cognitiva pentru a combate simptomele limerentei.

Citeste si articolul :   5 moduri inteligente de a convinge pe cineva (fara a fi necinstit)

Gandirea intruziva implicata in limerenta a fost asociata si cu niveluri scazute de serotonina lasand loc astfel starilor de insomnie, anxietate, depresie, etc.

Este important pentru cei care trec prin astfel de momente, sa constientizeze faptul ca atunci cand convingerile lor sunt proeminente, chiar si gandurile normale pot fi interpretate ca fiind catastrofale si negative. Acest lucru poate duce la raspunsuri disfunctionale si la o suferinta crescuta.

Meditatia si urmarirea starii noastre mentale se pot dovedi, de asemenea, utile pentru a ramane prezent si centrat, mai degraba decat sa rumegam despre trecut sau viitoarele fantezii romantice. De asemenea, benefic este sa cautati sprijin printre altii care se lupta cu probleme similare.

Autor