Uratenia imaginata sau Tulburarea dismorfica corporala: cum o putem invinge

Tulburarea dismorfica a corpului este o boala psihologica care provoaca suferinta la milioane, dar totodata a primit putina atentie din partea publicului larg. Ea poate fi o tulburare neclintita si chinuitoare, prea adesea neinteleasa chiar si de cei din profesia de sanatate mintala. Oamenii care o au aceasta tulburare, experimenteaza un sentiment extraordinar de rusine in timp ce traiesc cu disperare considerabila si lipsa de speranta.

O preocupare asupra defectelor fizice aparente, duce adesea la exagerarea catastrofala a acestor caracteristici, iar suferinzii vor comenta frecvent despre aspectele lor in moduri negative (de ex. „Sunt urat”, „Sunt grasa”). Cu toate acestea, reasigurarea regulata a celorlalti nu reuseste sa schimbe aceste puncte de vedere, iar cel care sufera poate aluneca intr-un declin negativ care provoaca alte probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresie majora, anxietate, fobie sociala, auto-vatamare deliberata si tentative de sinucidere. In plus, adolescentii cu tulburari dismorfice ale corpului au niveluri ridicate de afectare a scolii si a functionarii muncii, studiile raportand rate de tentative de sinucidere extrem de ridicate, de aproximativ 45%.

Persoanele cu tulburari dismorfice ale corpului dezvolta, de asemenea, credinte disfunctionale cu privire la aspectul lor si sunt destul de convinsi ca propriile perceptii sunt corecte si nedistorsionate. Drept urmare, ei pot solicita in mod regulat o interventie chirurgicala estetica pentru a-si corecta „defectele”.

Citeste si articolul :   Afecteaza visele calitatea somnului?

Ca si in cazul oricarei dependente, dependenta de chirurgia plastica incepe cu o experienta initiala pozitiva. Cand cineva care traieste cu o insecuritate debilitanta se simte mai bine in ceea ce priveste aspectul sau dupa prima operatie, poate decide sa aiba altul pentru a corecta un alt „defect”. De indata ce chirurgia plastica devine solutia la perceptia de sine negativa, unii oameni se vor inscrie la cate proceduri isi pot permite. Unii dependenti de chirurgia plastica incearca chiar sa se modifice pentru a arata ca altcineva, cum ar fi o celebritate pe care o admira.

In cele din urma, o persoana ar putea incepe sa-si structureze viata in jurul operatiilor viitoare si sa inceapa sa se bazeze pe chirurgia plastica ca sursa a stimei de sine. Odata ce cineva are aceasta mentalitate periculoasa, se poate dezvolta o dependenta si nu poate inceta sa mai solicite proceduri. Chiar si atunci cand chirurgii refuza sa le opereze, pot gasi medici mai putin calificati pentru a efectua operatii mai riscante si, in cazuri extreme, pot incerca sa se opereze singuri.

Tulburarea dismorfica a corpului justifica tratamentul unui profesionist din domeniul sanatatii mintale. Dar puteti face unele lucruri suplimentare ce va pot fi benefice planului dvs. de tratament, cum ar fi:

Aflati despre tulburarea dumneavoastra. Educatia despre tulburarea dismorfica a corpului va poate imputernici si va poate motiva sa ramaneti la planul de tratament.

Citeste si articolul :   Frica a pus stapanire pe tine – uite cum poti sa scapi de ea

Respectati planul de tratament. Nu treceti peste sesiunile de terapie si chiar daca va simtiti bine, continuati sa va luati medicamentele. Daca va opriti, simptomele pot reveni. De asemenea, ati putea experimenta simptome asemanatoare sevrajului de la oprirea prea brusca a unui medicament.

Acordati atentie semnelor de avertizare. Colaborati cu medicul sau terapeutul pentru a afla ce va poate declansa simptomele. Faceti un plan, astfel incat sa stiti ce sa faceti daca simptomele revin. Contactati medicul sau terapeutul daca observati orice modificare a simptomelor sau a modului in care va simtiti.

Exersati strategiile invatate. Acasa, practicati in mod obisnuit abilitatile pe care le invatati in timpul terapiei, astfel incat acestea sa devina obiceiuri mai puternice.
Evitati drogurile si alcoolul. Alcoolul si drogurile recreative pot agrava simptomele sau pot interactiona cu medicamentele.

Fii activ. Activitatea fizica si exercitiile fizice pot ajuta la gestionarea multor simptome, cum ar fi depresia, stresul si anxietatea. Luati in considerare mersul pe jos, jogging, inot, gradinarit sau reluarea unei alte forme de activitate fizica de care va bucurati. Cu toate acestea, evitati exercitiile fizice excesive ca modalitate de a remedia un defect perceput.

Antreneaza-ti mintea sa faca evaluari pozitive despre tine in situatii sociale. De exemplu, daca sunteti la o intrunire sociala, petreceti timp concentrandu-va asupra cat de putini oameni au facut observatii negative despre aspectul dvs. si cat de pozitiv au raspuns oamenii la prezenta dvs. la eveniment sau de cate ori ati fost complimentat.

Citeste si articolul :   Sarbatoare importanta astazi, 3 mai. Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici, numit si „Luceafarul de la Lainici”. Rugaciunea care deschide Cerurile si te tamaduieste de cele mai grele boli

Incercati sa gasiti alte moduri de a va intelege aspectul. Daca aveti convingeri ca aspectul dvs. va dicteaza valoarea ca persoana, amintiti-va de numeroasele calitati pe care le pretuiti la altii. Observati ca aceste alte calitati nu sunt afectate de aspect si ca avem cu totii capacitatea de a pretui oamenii pe langa aspectul lor.

Cum am putea reduce prevalenta problemei?

Incurajati parintii, rudele, prietenii sa nu discute despre valoarea altor persoane in functie de standardele de greutate sau atractivitate. Nu faceti observatii negative despre aparitia altor persoane in fata copiilor, adolescentilor. Nu le spuneti copiilor ca singurul mod in care vor putea gasi un partener in viata este daca sunt frumosi/atragatori. Nu discutati cu copiii despre o dieta din motive de slabire. Expuneti copiilor fotografii cu oameni cu tipuri de corp sanatoase si diverse tipuri de corp, discutati cu ei trasaturi pozitive non-fizice.

Autor