Un test de sange ar putea spune forma de COVID-19

O echipa de cercetatori din Irlanda a facut un studiu care demonstreaza ca un simplu test de sange arata predispozitia pentru o forma severa de COVID-19. Facut in primele zile de boala, testul arata concentratia de proteine responsabile de raspunsul imun exagerat al organismului.

S-ar putea spune ca scrie in sange daca o persoana are o forma grava de COVID-19 sau nu.

O echipa de cercetatori din Irlanda a facut un studiu pe 80 de pacienti internati cu COVID-19. Practic ei le-au facut pacientilor un test de sange in faza initiala a bolii, intre zilele 1 si 4.

Medicii au evaluat concentratia a doua proteine din sange, numite citokine, care sunt implicate in raspunsul imun al organismului. Se stie deja ca majoritatea celor care fac complicatii severe de COVID-19 le fac din cauza acestei furtuni citokinice, adica din cauza unui raspuns inflamator exagerat al organismului.

Publicitate

Geneticianul Andreea Catana explica ce au facut si ce au aflat cercetatorii.

„Au dozat interleukina 6, binecunoscuta ca are un rol proinflamator si pe de alta parte interleukina 10, care are un rol din contra, antiinflamator, se pare ca la pacientii cu complicatii severe COVID-19 exista o concentratie mai mare pentru interleukina 6 si o concentratie mai mica de interleukina 10, este un dezechilibru de fapt intre cele doua, iar asta poate sa fie baza unui calcul, unui algoritm care sa functioneze ca si un protocol, un scor nu de diagnostic, ci de a evalua care este severitatea si evolutia celor care au infectia SARS COV 2”, spune geneticianul.

Citeste si articolul :   Kelemen Hunor, despre Vlad Voiculescu: „Responsabilitatea este asumata de colegii din USR. Cu toate ca avem cu totii o parere..."

Studiul facut de cercetatorii din Irlanda poate fi de mare ajutor pacientilor cu COVID-19 din Romania, mai ales ca acest test de sange poate fi facut in orice laborator din spital.

Testul poate ajuta la prevenirea acelor cazuri de pacienti care ajung in ATI cu forme severe de boala.

„Undeva pe ziua 7 noi avem o oarecare situatie in ceea ce priveste raspunsul imun alterat al organismului, si putem sa prevedem care ar putea fi pacientii care ar putea sa sufere aceste leziuni severe la nivelul plamanului in mod special”, a declarat, pentru Aleph News, dr. Andreea Catana, medic primar genetica medicala.

Expertul mai spune ca acest test de sange nu presupune laboratoare complicate, deci ar putea fi facut foarte usor.

Dr. Catana spera chiar ca aceasta testare sa fie validata pe mai multi pacienti si sa faca parte din protocolul actual de evaluare a pacientilor cu COVID-19.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.