Cadru medical infectat cu Covid: “Ca bei otet sau miere, e acelasi lucru.

Viorel Husanu, presedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucuresti, a a fost infectat cu coronavirus.  Acesta a vorbit despre experienta sa cu nenorocitul de virus.

“Pe 5 octombrie am avut primele simptome eu, sotia si unul dintre copii. Am obtinut a doua zi rezultatul pozitiv pentru cei 2 adulti. Pentru copil, tot pozitiv, a venit dupa 5 zile. Din acel moment ne-am auto-izolat in casa si au inceput primele simptome mai grave – am avut tot ce scrie la carte – dureri musculare, dureri in gat, tuse, febra etc. Primele 3 zile simptomele au fost foarte grave. Nu aveam cum sa-i las acasa si eu sa plec in alta parte, nu avea cine sa-i ingrijeasca, eu fiind singurul cadru medical.

Prezentand aceste simptome colegilor, medicilor, au incercat sa-mi faca rost de un loc – dupa 3 zile, locul a fost identificat intr-un spital, la o sectie de ATI. Am spus ca nu sunt atat de grav incat sa ocup locul unui pacient mai grav ca mine si am refuzat acel lor. Nu puteam sa imi las familia acasa, bolnava. Am asteptat acasa, am urmat tratamentul descris telefonic.

Citeste si articolul :   Bill Gates, "regele" terenurilor agricole din America. Miliardarul detine 98.000 de hectare!

Am incercat sa testez si al doilea copil. Dupa 20 de ore au venit si au testat, dupa 8 zile au incurcat rezultatul – au trecut un numar de telefon gresit si au sunat alt parinte, care m-a contactat si mi-au dat vestea ca si al doilea copil e pozitiv. Atunci am asteptat peste 48 de ore, poate 50, sa vina Salvarea pentru evaluare. Nu puteam iesi din casa sa il duc la evluare. Asta s-a intamplat acum 2 zile, nici pana acum nu a venit evaluarea.

Nu mi-am pus niciodata problema de a ma interna. In a cincea zi mi-am piedut gustul si mirosul si nici acum nu mi-au revenit. Aceasta cred ca e cea mai demoralizatoare situatie prin care am trecut vreodata. Sa bei apa sau suc, otet sau miere – e acelasi lucru. Este demoralizator. Mi se pare ca lumea nu mai e ce a fost, ca nimic nu mai e ca inainte. E cumplit. Sa stai in casa, sa te uiti pe pereti, sa nu stii cum evoluezi, sa tusesti, sa nu se mai opreasca tusea, sa urmaresti copilul din 5 in 5 minute noaptea sa vezi cum respira, sa vezi ce face sotia, sa astepti testele, Salvarea, e demoralizator.

Din pacate, sistemul este dezorganizat. Vorbesc cu colegi din DSP, lucreaza la 1 noaptea, cate 12, 14, 15 ore pe zi, a doua zi o iau de la capat. Vorbesc cu colegi din Ambulanta care imi spun ca nu mai fac fata. Angajarile pe 6 luni au expirat iar oamenii aceia se indreapta catre privat. De ce nu sunt angajati pe perioada nedeterminata, ca sa fie o siguranta?

Citeste si articolul :   Un tanar a fost huiduit de protestatari dupa ce le-a spus ca tatal sau a decedat de COVID

Sunt situatii izolate, personal speriat. Nu e normal, cand ne-am angajat stiam ca trebuie sa ne dedicam in intregime pacientului, indiferent ca are SIDA, Covid sau altceva. Ii rog pe toti sa asigure actul medical de calitate. Daca am da in spate, nu am rezolva nimic. Cu totii trebuie sa punem umarul, sa trecem peste aceasta pandemie – si o vom face cu siguranta. Sistemul trebuie schimbat. Am solicitat un pact national pe sanatate. Daca sunt oameni care nu-si fac treaba, sa-i eliminam, daca sunt oameni care-si fac treaba cu prisosinta, sa-i recompensam.

Exista spitale in care pot fi dedicate paturi pentru pacientii COVID, dar haideti sa nu lasam alti pacienti, cu alte patologii, sa astepte. De ce sa moara unii si sa traiasca altii? Nu e normal ca noi sa alegem. Haideti sa ne gandim la absolut toata lumea”, a spus Viorel Husanu pentru Stirileprotv

Autor