Ce este sindromul ovarelor polichistice. Semnele ce nu trebuie ignorate

Sindromul ovarelor polichistice este o dereglare hormonala cunoscuta ca fiind printre cele mai comune la femeile ce intrunesc conditiile de reproducere.
Femeile cu acest sindrom pot avea dereglari ale ciclului menstrual sau pot avea un exces hormonal masculin numit si androgen. Ovarele pot inmagazina anumite lichide (foliculi) si nu reusesc sa elibereze in mod regulat ovule.

Sindromul ovarului polichistic afecteaza una din cinci femei din intreaga lume, dintre care trei sferturi incearca sa ramana insarcinate. “Este de departe cea mai frecventa afectiune hormonala care afecteaza femeile de varsta reproductiva, dar nu a primit prea multa atentie”, spune Robert Norman, de la Universitatea din Adelaide, Australia.

Problema cea mai mare este accea ca factorii care duc la aparitia acestui sindrom este inca necunoscuta. Un diagnostic corect si timpuriu si un tratament adecvat, insotit de reducerea in greutate (acolo unde este cazul) pot scadea considerabil sansele unor eventuale complicatii cum ar fi diabet de tip 2 si chiar si probleme la inima.
Semnalele si simptomele ovarelor polichistice pot aparea chiar o data cu primul ciclu mensntrual care apare in perioada pubertatii si la fel de bine pot aparea si mai tarziu ,de exemplu atunci cand greutatea creste considerabil mai mult decat ar fi recomandat.

Citeste si articolul :   9 super-alimente pentru a slabi

Semnele si simptomele sindromului acesta sunt destul de multe. Puteti fi diagnosticata cu acest sindrom daca ati experimentat cel putin 2 din urmatoarele lucruri:

Publicitate

⦁ Cicluri menstruale neregulate (de exemplu poate ati avut mai putin de 9 cicluri menstruale pe an,mai mult de 35 de zile intre ciclurile menstruale obisnuite si cu dureri abdominale destul de severe).

⦁ Exces de androgen. Acest exces hormonal este destul de vizibil pe corpul unei femei, deoarece poate produce cresteri anormale de par pe fata si pe corp, iar uneori poate provoca acnee severa si chiar pierderea partiala a podoabei capilare.

Daca suferiti de obezitate, simptomele pot fi mult mai severe.

Dupa cum spuneam si mai sus, cauzele sindromului ovarelor polichistice este inca necunoscut, insa se presupune ca la baza ar fi cativa factori care joaca un rol destul de important cum ar fi :

⦁ Excesul de insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajuta celulele sa aiba acces la zahar, sursa de energie primara cu care functioneaza corpul. Daca celulele devin rezistente la actiunea insulinei, atunci nivelul zaharului din sange poate creste si corpul ar putea produce mai multa insulina. Excesul de insulina poate creste productia de androgeni, provocand dificultati in ovulatie.

Citeste si articolul :   Dieta de vara: top 5 cele mai delicioase si sanatoase alimente

⦁ Ereditar. Cercetatorii in domeniu au descoperit faptul ca acest sindrom poate fi ereditar .

⦁ Exces de andogen

⦁ Inflamatie de grad scazut. Acest termen este folosit pentru a descrie productia de celule albe din sange de substante pentru combaterea infectiilor. Cercetarile au aratat ca femeile cu SOP au un tip de inflamatie de grad scazut care stimuleaza ovarele polichistice sa produca androgeni, ceea ce poate duce la probleme cu inima si vasele de sange.

Complicatii:

Probabil una dintre cele mai mari complicatii pe care nici o femeie nu si-o doreste este

⦁ Infertilitatea

⦁ Diabet gestational

⦁ Pierderi de sarcina sau nastere prematura

⦁ Depresie, anxietate si tulburari alimentare

⦁ Sangerari uterine anormale

⦁ Apnee

Cancer endometrial

Pentru a beneficia de cel mai bun tratament, apelati la un medic specialist. Doar acesta va poate prescrie cea mai buna dieta sau medicamentatie in functie de istoricul dumneavoastra medical.

Autor