Situatie revoltatoare. Un preot a refuzat sa oficieze o inmormantare pana cand familia nu i-a pupat mainile. Reactia Arhiscopiei

Situatie revoltatoare. Un preot din Cluj nu a vrut sa oficieze o slujba de inmormantare pana cand familia decedatei nu i-a cerut scuze si i-a pupat mainile. Totul s-a intamplat pe fondul unei neintelegeri cu privire la taxa de inmormantare.

Preotul ortodox Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj Napoca, a facut duminica scandal mare la o inmormantare din parohia sa.

Participantii la inmormantare au filmat scenele in care preotul face scandal si s-au artat revoltati de atitudinea lui.

Publicitate

Oamenii spun ca preotul ar fi conditionat inmormantarea unei femei din Tauti de plata unei taxe de 5.000 de lei pentru a fi inmormantata in locul sau de veci, alaturi de sotul ei.

“Nu incep slujba de inmormantare pana cand familia nu-si cere iertare pentru modul urat in care s-a comportat cu mine in ultimele trei zile”, a zis preotul.

”Familia a fost de acord sa ii dea 3.500 de lei, dar el nu si nu. Apoi la slujba de inmormantare nu a vrut sa o inceapa pana cand familia nu si-a cerut iertare, ba mai mult sa ii sarute si mana. A fost si cu blesteme”, a spus o persoana care a participat la inmormantare, potrivit Foaia Transilvana.

”Decedata avea casa la 100 de metri de cimitir. Preotul nu a vrut sa oficieze slujba nici la biserica si nici in curtea casei”, a mai spus un alt participant.

Ce spune preotul

”Biserica are randuiala ei ca orice institutie. Eu ce vreau cu treaba asta, ca pacea sa se aseze peste noi. Si eu sunt tulburat si si dansii. Ei isi cer iertare si eu ii iert. Acum toti suntem tensionati dar in timp se pot intampla lucruri urate si neplacute. Sunteti oaneni an varsta si ati vazut cate necazuri se pot intampla in viata unei familii, cand o familie se rascoala asupra bisericii. De aceea va spun haideti sa fie cu duh de pace, sa ne iertam si si sa putem slujim in tihna ca altfel eu nu pot sa slujesc.

Dumnezeu sa va ierte si sa ridice blestemul asupra familie dvs. si asupra urmasilor si sa il stearga. Pentru ca modul in care v-ati comportat in aceste trei zile mi-ati mahnit sufletul. Nu m-ati inteles. Mi-ati facut reclamatii. M-ati ponegrit la tot satul. Ati ajuns tot la cuvintele mele”, a spus preotul Parasca.

Citeste si articolul :   Accident grav la Cluj. O femeie si-a pierdut viata si alte 4 persoane se afla la spital

Reactia Arhiepiscopiei

Preotul scandalagiu a fost sanctionat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, care a luat act de „comportamentul regretabil si smintitor” al acestuia.

”Avand in vedere repetatele hotarari ale Sfantului Sinod care interzic cu desavarsire conditionarea savarsirii slujbei de inmormantare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovada nu doar de lipsa de tact, ci si de nerespectarea hotararilor forurilor bisericesti superioare”, a declarat purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei.

In acest sens, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a analizat aspectele acestui caz si, in conformitate cu articolul 159 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, a decis ca preotul Florin Parasca sa i se aplice sanctiunea „disciplinara dojana arhiereasca”, sa restituie suma platita familiei indoliate si sa isi ceara scuze public.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.