De luni, va fi un balamuc total. S-ar putea declara din nou stare de alerta

Ion Cristoiu semnaleaza o situatie unica dupa ce Parlamentul si Guvernul au reglementat separat starea de alerta, unul prin lege, celalalt prin OUG, ceea ce ar putea duce la declararea unei noi stari de alerta, incepand de luni, cand cele doua acte normative vor fi simultan in vigoare.

Ion Cristoiu spune ca de luni va intra in vigoare legea privind starea de alerta, initiata de Guvern, aprobata de Parlament in regim de urgenta si promulgata astazi de presedintele Iohannis. Tot luni, se va afla in vigoare ordonanta de urgenta privind starea de alerta, adoptata joi seara de Guvern. Conform legii, starea de alerta instituita la nivel national trebuie aprobata de Parlament, obligatie care nu este prevazuta insa de ordonanta de urgenta.

“E o chestie unica. Vom avea doua legi pe piata, In anumite puncte se bat cap in cap, iar punctul principal se refera la declararea starii de alerta. Potrivit ordonantei, declararea starii de alerta nu trebuie aprobata de Parlament, dar potrivit legii, da. Daca legea are prioritate, Comitetul pentru Situatii de Urgenta (CSU) trebuie sa se intruneasca iar si sa declare o noua stare de alerta si decizia sa o trimita la Parlament. Sau starea de alerta declarata aseara e trimisa la Parlament, potrivit legii. Numai ca, din cuvantarea lui Klaus Iohannis de ieri, am inteles ca el nu e incantat de faptul ca Parlamentul poate sa reglementeze aceasta stare de alerta si ca ar fi bucuros sa ramana la Guvern”, a explicat jurnalistul.

Citeste si articolul :   Noemi si Mihai Mitoseru, din nou impreuna. Andreea Mantea a dat vestea

Ion Cristoiu atrage atentia ca din cauza acestei incurcaturi e posibil sa se declare o noua stare de alerta care va permite incalcarea unor drepturi ale omului.

Publicitate

“O alta problema este urmatoarea. Pe baza ordonantei de urgenta nu se pot da amenzi, nu se pot incalca drepturile omului. Daca se declara o noua stare de alerta, aprobata de Parlament, in acel moment se permite prin noua stare de alerta incalcarea unor drepturi ale omului”, a sustinut publicistul.

Ion Cristoiu afirma ca prin dubla legiferare s-a creat o situatie unicat care va provoca, incepand de luni, un balamuc total.

“Am reusit o chestie unica in lume. Luni va fi o nebunie. Cum renuntam la ordonanta de urgenta. Vom avea doua legi pe piata, nimeni nu va stie care e inaintea celeilalte. Ar trebui sa avem sedinta de guvern extraordinara sa se abroge ordonanta de urgenta. Da, dar daca se abroga ordonanta nu mai e sef la CSU dl Orban, ci este dna Turcan”, spune jurnalistul.

Citeste si articolul :   Puloverele tricotate, tendintele din aceasta toamna

In opinia sa, o alta solutie este ca Parlamentul sa se intruneasca si sa respinga prin lege ordonanta de urgenta emisa joi seara de Guvern

“Dupa parerea mea, o sa ramana si ordonanta, si legea si o sa inceapa un balamuc total. Unii romani vor invoca legea, altii ordonanta de urgenta si uite asa la balamucul nascut de aplicarea ordonantei si a deciziilor de aseara se va adauga balamucul celor doua documente. Luni va fi o disputa cine are prioritate legea sau ordonanta? (…) Orban si Klaus Iohannis merg pe varianta ordonantei de urgenta, sa nu trimita in veci la Parlament. O posibilitate este ca Parlamentul sa se intruneasca luni si sa respinga ordonanta de urgenta, ca poate face asta, si sa ramana legea. Deci balamucul va fi triplu total”, a conchis jurnalistul.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.