Comisia Europeana aproba sprijinirea fermierilor afectati de criza COVID-19

Comisia Europeana a aprobat, luni, un pachet de masuri pentru sprijinirea sectoarelor agricole si alimentare care sunt cele mai afectate de criza provocata de noul coronavirus. In plus, statele membre pot acorda despagubiri fermierilor si intreprinderilor mici, de 5.000, respectiv 50.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, masurile adoptate includ ajutoare pentru depozitarea privata pentru sectorul produselor lactate si cel al carnii, autorizarea temporara ca operatorii din sectoarele grav afectate sa-si autoorganizeze masurile de piata si flexibilitate in ceea ce priveste punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei.

Astfel, Comisia permite retragerea temporara a unor produse de carne sau lactate de pe piata, timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni. Cererile de participare la schema vor putea fi transmise incepand cu data de 7 mai 2020. Aceasta masura vizeaza stabilizarea pietei prin reducerea temporara a ofertei disponibile, a anuntat CE.

De asemenea, „Comisia va acorda flexibilitate in ceea ce priveste punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei in sectorul vitivinicol, in cel al fructelor si legumelor, in cel al maslinelor de masa si al uleiului de masline si in cel apicol, precum si a programului UE pentru scoli (care vizeaza laptele, fructele si legumele). Aceasta flexibilitate vizeaza limitarea ofertei disponibile din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea pietelor. In plus, va permite reorientarea prioritatilor in materie de finantare spre masuri de gestionare a crizelor”, se arata in comunicat.

Publicitate

Comisia face si o derogare temporara de la normele Uniunii in materie de concurenta. „Comisia a adoptat astfel de derogari pentru sectorul laptelui, pentru cel al florilor si pentru cel al cartofilor. Aceste derogari le permit operatorilor sa se auto-organizeze si sa puna in aplicare masuri de piata fiecare la nivelul sau pentru a-si stabiliza sectoarele, cu respectarea functionarii pietei interne, pentru o perioada maxima de 6 luni. De exemplu, sectorul laptelui va putea planifica in mod colectiv productia de lapte, iar sectorul florilor si cel al cartofilor vor putea retrage produse de pe piata. De asemenea, va fi permisa depozitarea de catre operatori privati. Evolutiile preturilor de consum si orice eventuala impartire a pietei interne vor fi monitorizate indeaproape pentru a se evita efectele negative”, a transmis CE.

In plus fata de aceste masuri, Comisia a propus sa se permita statelor membre sa utilizeze fonduri destinate dezvoltarii rurale pentru despagubirea fermierilor si a micilor intreprinderi din sectorul agroalimentar, cu sume de pana la 5.000 de euro/fermier si 50.000 de euro/intreprindere mica.

Citeste si articolul :   Voiculescu, despre tragedia de la spitalul Babes: "Eu am aflat de incident in jur de ora 18.00"

„Am actionat rapid pentru a pune la dispozitie cat se poate de repede toate masurile necesare pentru sprijinirea fermierilor si a celor care au nevoie de ajutor. Unele piete agricole si alimentare au fost puternic afectate de criza. Totusi, acum sunt increzator ca adoptarea acestor masuri va oferi un sprijin tangibil si va transmite pietelor semnalul corect, creand in curand o oarecare stabilitate. Acest pachet si masurile de sprijin precedente demonstreaza ca Comisia este pregatita si va actiona in functie de situatie. Vom monitoriza in continuare situatia, in strans contact cu partile interesate, cu Parlamentul European si cu statele membre”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.