Creste sau nu pretul painii? Declaratiile Ministrului Agriculturii

Oamenii au inceput sa se ingrijoreze de dezvoltarea agriculturii si a industriei alimentare, le este frica sa nu creasca pretul painii. Exista inca o cantitate mare de stocuri de grau, dar acestea sunt tot ingrijorati de ce va urma.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca poate fi prematur sa crestem pretul painii acum. Desi avem o criza pandemica si o seceta care afecteaza agricultura in acest an, nu stim inca ce se va intampla in toamna. El a mai spus ca, chiar daca productia de cereale este injumatatita, aceasta va asigura cererea consumatorilor din Romania.

„Este mult prea devreme sa spunem daca va creste pretul painii, deoarece conteaza ceea ce se intampla in Europa si la nivel mondial. In anii buni, cand a plouat productia de grau in Romania a fost de 7-8 chiar 9 milioane de tone de grau, iar noi consumam 2,5 milioane, maximum 3 milioane de tone.

La porumb la fel, productia a fost de 14-15 milioane de tone, iar consumul maxim este 7 milioane de tone. Si daca productia s-ar injumatati, necesarul pentru consum al Romaniei ar fi asigurat”, a precizat Adrian Oros.

El a mai explicat ca in prezent exista diferente in sectorul agricol. In unele regiuni, inventarul este mare, asa ca ii sfatuieste pe consumatori sa cumpere doar produse romanesti. Astfel munca acestor fermieri sa fie rasplatita.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt pentru toti romanii. Ce restrictii ne mai asteapta

Motivul este  „ca aceste stocuri sa nu fie irosite si munca acestor tarani sa fie rasplatita”.

„Intr-adevar si in alti ani legumicultorii, care nu erau in cooperative prin care sa poata sa negocieze niste preturi in supermarketuri, isi vindeau mai greu marfa si in anul acesta s-a schimbat foarte mult comportamentul de cumparare.

Sunt si aceste restrictii de circulatie, dar sunt si foarte multe stocuri, nu numai de legume ci si de produse lactate, de carne de pasare, de carne de vita si de fructe. Ce putem face noi ca aceste stocuri sa nu fie irosite si munca acestor tarani sa fie rasplatita?

Putem sa facem doua lucruri simple si nu ne costa nimic: sa cautam si sa cumparam doar produse romanesti, iar copiiilor nostri, si acasa si la scoala, sa le spunem sa cumpere si sa consume doar produse romanesti si in cateva luni de zile toate magazinele vor cauta sa aiba pe rafturi doar produse romanesti. In paralel, statul va veni cu scheme de ajutor pentru a compensa aceste pierderi”, a mai declarat Ministrul Agriculturii.

Citeste si articolul :   Am facut un sondaj, 83% dintre romani vor sa isi petreaca concediul in Romania

De ce ar creste pretul painii daca avem suficiente stocuri in Romania?

Seful MADR ne-a avertizat ca acest lucru se poate datora modului in care sunt structurate industria agricola si alimentara romaneasca.

„Structura agriculturii romanesti si a industriei alimentare este de asa natura. Jocurile preturilor, mai ales la cereale, le fac marii traderi si marii fermieri, iar Guvernul Romaniei poate interveni doar prin Rezervele de Stat.

De aceea am fost nevoiti sa oprim exporturile si de ai aduce la aceeasi masa pe acesti traderi, de a negocia cu ei, in asa fel incat sa ramana suficiente rezerve in Romania, sa avem paine si cereale, iar preturile sa nu creasca.

Asta trebuie sa faca fiecare guvern, dar din pacate in timp s-a ajuns intr-o situatie in care dependenta este data de catre cativa agenti mari. Eu am spus inca de a inceputul mandatului meu ca sustin ferma de familie.

Daca am avea cateva zeci sau cateva sute de mii de ferme de familie in Romania nu am mai avea aceste probleme si lucrurile le-am regla mult mai simplu si asupra calitatii si asupra cantitatii si asupra pretului.

Citeste si articolul :   Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarma: ”Atentie la tantari! Nu exista un tratament specific pentru virus"

Incercam sa reparam lucrurile, asa cum le gasim incercam sa le dregem”, a mai spus Adrian Oros.

Autor