ULTIMA ORA: Arafat anunta ca restrictiile ar putea sa nu fie ridicate pe 15 mai. Care este motivul

Raed Arafat, Seful Departamentului de Urgenta, a declarat ca, daca situatia se va deteriora in urmatoarele zile, este posibil sa nu existe masuri de relaxare incepand cu 15 mai.

El a insistat ca inainte de aceasta data, oamenii trebuie sa respecte regulile actuale.

“Nu putem astazi cand suntem inca in aprilie sa spunem ca pe 15 mai vor fi luate cutare masuri. Sunt unele deziderate pe care nu trebuie sa le transformam in sperante pentru oameni pana nu vedem cum evolueaza in urmatoarele doua saptamani si care depinde foarte mult de respectarea masurilor care sunt impuse in perioada asta. Mai avem aproximativ doua saptamani si, catre sfarsitul celor doua saptamani, inainte de 15 mai, o sa se cristalizeze realmente situatia, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii sa ne inteleaga”, a spus Raed Arafat.

El a spus clar ca, daca situatia se inrautateste, masurile de relaxare nu vor putea fi luate in data de 15 mai.

“Acest lucru e foarte greu de facut si, daca acum incepe sa dam masuri clare care vor fi luate, ca asta sigur se va lua, inseamna ca noi pacalim oamenii sau suntem iresponsabili. Trebuie sa asteptam sa ne apropiem cat de mult de perioada respectiva ca sa spunem ce masuri se vor lua. Daca vedem ca situatia se inrautateste, s-ar putea sa nu mai fie 15 mai. De aici noi insistam sa se respecte toate regulile. Daca vedem ca situatia merge altfel decat speram, poate ca masuri pe care am vrut sa le luam nu le mai luam”, a specificat Arafat.

Citeste si articolul :   O noua Hotarare a fost aprobata. Masurile intra in vigoare pe 12 februarie

Secretarul de Stat a mai spus ca, daca se respecta masurile actuale si in data de 15 mai situatia este buna, atunci pot incepe masurile de relaxare graduala.

“Trecem printr-o perioada dificila, dar mai avem de rabdat doua saptamani. Daca astea le rabdam si vedem in data de 15 ca situatia e chiar ok, atunci e un lucru bun pentru toti ca pot incepe masurile de relaxare graduala, cu masurarea impactului intre masurile respective si luand masurile cel mai putin riscante la inceput si incet, incet crescand gama masurilor de relaxare. Daca incepem inainte de 15 si ne bucuram o saptamana ca nu a fost nimic si brusc ne trezim intr-o saptamana, doua ca avem deja mii de cazuri, ca avem sute de cazuri in Terapie Intensiva si ne transformam in alt scenariu, va fi mult mai rau pentru ei”, a  declarat Raed Arafat.

Autor