Ce se intampla cu pensiile si cu alocatiile. Masurile de austeritate pe care le va lua Guvernul

Premierul Ludovic Orban este fortat sa vina cu masuri de austeritate pentru a acoperi gaura financiara provocata de pandemie, insa liderii liberali din teritoriu i-au transmis sa nu se atinga de bugetari daca vrea ca PNL sa nu aiba soarta PDL. Pensiile nu vor mai fi marite cu 40%, dublarea alocatiilor va fi din nou amanata, iar demnitarii vor avea lefurile taiate, sustin surse politice pentru Adevarul. Bugetarii vor fi insa cel mai putin afectati

Pandemia de coronavirus a trimis peste un milion de oameni in somaj tehnic, iar alte sute de mii de angajati din sectorul privat si-au pierdut definitiv locurile de munca. In acest context, Guvernul liberal incearca sa gaseasca masuri de solidaritate sociala. Altfel spus, criza economica sa fie suportata si de bugetari, nu doar de privati. Problema e contextul politic: la finalul anului vor avea loc alegeri locale si parlamentare, esentiale pentru viitorul PNL.

Potrivit surselor Adevarul, multi lideri liberali se tem ca orice taiere salariala in sectorul bugetar va aduce mari prejudicii electorale pentru PNL, mai ales ca, prin fuziunea cu PDL, partidul inca poarta pecetea austeritatii din epoca Basescu-Boc. Prin urmare, premierul Ludovic Orban incearca sa-i sprijine si pe antreprenorii afectati de criza, dar in acelasi timp sa se atinga cat mai putin posibil de veniturile angajatilor la stat, multi dintre ei votanti de baza ai PNL. ”Adevarul” va prezinta pachetul de austeritate care va fi adoptat de Guvern saptamana aceasta, cu scopul de a acoperi, cat de cat, gaura bugetara.

Citeste si articolul :   Ministrul Apararii dezvaluie adevarata situatie de la Spitalul din Suceava: Vreau sa fie foarte clar, acest spital nu a fost militarizat

Somaj tehnic pentru o parte dintre angajatii la stat. Bugetarii vor munci doar jumatate de luna. Pentru cele 15 zile lucrate, vor primi salariul intreg, iar pentru celelalte 15 zile in care vor sta acasa vor primi 75% din salariul brut de incadrare. Masura se va intinde doar pe timpul starii de urgenta (lunile aprilie si mai), urmand ca de la 1 iunie sa se revina la normalitate.

Publicitate

Nu se va aplica pentru militari, politisti, medici, personalul medical si profesori, care vor ramane cu lefurile intacte. Asadar, potrivit calculelor facute la Guvern, doar 500.000 de bugetari vor intra, prin rotatie, in somaj tehnic, 700.000 de bugetari fiind exceptati de la austeritate. Masura va aduce o economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei. Initial, premierul Orban nu a vrut sa se atinga deloc de lefurile bugetarilor, din ratiuni electorale.

Pensiile speciale inca rezista. Guvernul Orban va taia lefurile demnitarilor, insa nu va elimina si pensiile nesimtite prin OUG. Ludovic Orban nu vrea sa-si ostilizeze magistratii, categorie profesionala care ar fi profund afectata de o asemenea decizie, sustin surse politice pentru Adevarul. Premierul insista ca pensiile speciale sa fie eliminate prin procedura parlamentara, PNL, USR si PSD avand proiecte legislative in acest sens.

Citeste si articolul :   Adevaratul Dracula - Vlad Tepes

Insa, momentan, Parlamentul lucreaza de la distanta si zilele viitoare va intra in vacanta de Pasti, deci sansele ca pensiile speciale sa fie aspru impozitate in perioada urmatoare sunt foarte mici. In plus, o astfel de lege ar fi contestata imediat la CCR chiar de Curtea Suprema, unde ar zace in sertare luni intregi, pentru ca magistratii CCR si-au suspendat activitatea de teama coronavirusului. Asadar, pana la toamna e imposibil ca pensiile speciale sa fie eliminate prin lege. In schimb, o ordonanta de urgenta ar intra in vigoare imediat.

Pensiile nu mai cresc cu 40%. Guvernul Orban a mostenit de la PSD o lege prin care pensiile ar trebui majorate din septembrie cu 40%. Potrivit surselor Adevarul, o indexare cu 40% este imposibila, avand in vedere deficitul bugetar cu care se confrunta Romania.

Insa premierul insista ca pensiile sa fie totusi majorate cu 15%, avand in vedere ca PNL trebuie sa treaca doua teste electorale la finalul anului. „Daca nu majoram pensiile pierdem cateva procente bune”, sustine unul dintre liderii PNL. De unde bani? Ludovic Orban mizeaza pe revenirea economiei pana in toamna si pe faptul ca Romania nu mai trebuie sa se incadreze in tinta de deficit de 3%, o decizie aprobata la nivel european. Totusi, specialistii in finante ai partidului sustin ca bugetul va permite o indexare cu cel mult 10% a pensiilor, in scenariul cel mai optimist.

Citeste si articolul :   Deputatul Daniel Ghita, discurs uluitor in Parlament: "Aceste fantome ne urmareste si ne otraveste!"

Dublarea alocatiilor se amana din nou. Legea adoptata de PSD si promulgata de presedintele Klaus Iohannis la inceputul anului a fost amanata de Guvern pana la data de 1 iulie din lipsa de fonduri. Potrivit proiectului, copiii sub doi ani vor primi o alocatie de 600 de lei, iar cei peste doi ani de 300 de lei pana la varsta de 18 ani. Guvernul Orban va amana din nou intrarea in vigoare a legii, cu inca o jumatate de an, sustin sursele citate. Impactul bugetar al dublarii alocatiilor e de 6 miliarde de lei, bani de care Executivul nu dispune.

Citeste mai multe pe adevarul.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.