De ce NU au folosit doctorii din Suceava echipamente de protectie. Interviu cu un medic: “A fost credinta ca nu exista pacienti care sa minta…

Un medic din Iasi a povestit in direct la Stirile Pro TV cum se lupta cadrele medicale din Romania pentru salvarea de vieti omenesti in aceste zile foarte dificile.

Medicul se numeste Diana Cimpoesu si este in linia intai de lupta cu noul coronavirus, fiind sef al Unitatii de Primiri Urgente la Spitalul Judetean Sfantul Spiridon Iasi.

Ea spune ca, acolo la Iasi, cadrele medicale care au fost in izolare s-au intors la munca, sa-i ajute pe pacientii cu covid-19.

Dr. Diana Cimpoesu: ”Acum, colegii au inceput sa lucreze din nou, s-au intors din autoizolare, cei care au fost contacti. Au mai ramas acasa colegii care sunt covid pozitiv sau unii se afla internati in spital in stadii diferite de evolutie a infectiei cu covid-19”.

Publicitate

PRO TV: Ati stat o saptamana la Suceava. Care erau masurile de protectie pe care si le luau medicii in momentul in care dumneavoastra ati ajuns acolo. Aveau masti, aveau manusi, costume de protectie?

Dr. Diana Cimpoesu: ”Cand am ajuns, urgenta a fost inchisa. In ziua de 23 nu mai functiona, toata lumea fie era internata, fie acasa in autoizolare, iar putinii ramasi lucrau in cortul de triaj cu pacientii cu suspiciune de covid-19. Cei care lucrau aveau echipament de la spital si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, dar, cum v-am spus, erau foarte putini cei care mai lucrau. Urgenta era practic inchisa si redirijata la Radauti. Noi am venit in 26 cu echipamente de aici din Iasi, cele achizitionate de IGSU si repartizate urgentei din Iasi. Ne-a sustinut la momentul ala Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava si cu paramedici si cu voluntari si cu echipamente. Tot ce am facut a fost fara sustinerea spitalului in acea saptamana.

Citeste si articolul :   Medic roman: "Nu poti sa intorci roata, si mortul de la mormant"

Acum, ieri cand am fost, exista echipamente. Cei din urgenta au echipament complet, si combinezoane, si viziere si masti si manusi. Si bineinteles colaboreaza cu colegii din spital, pe care i-am intalnit si care aveau echipamente. Ce a fost inainte de redeschiderea urgentei e o alta poveste pe care cei care au condus spitalul in acel moment o vor povesti.”

De ce nu au purtat echipamente de protectie cadrele medicale din Suceava

Pro TV: Tocmai la aceasta poveste poate doriti sa va referiti putin, pentru ca ministrul Sanatatii spunea zilele trecute ca ce s-a intamplat acolo la Suceava depaseste orice imaginatie, ca au fost cadre medicale care nu au folosit niciun echipament de protectie in toata aceasta perioada.

Dr. Diana Cimpoesu: ”Din ceea ce mi-au povestit colegii care sunt internati, cei care sunt covid pozitivi, au existat echipamentele obisnuite, dar a fost credinta ca nu exista pacienti care sa minta, pacienti care sa treaca dincolo de triajul epidemiologic si sa ajunga in urgenta in alte sectii de spital, si sa existe o suspiciune. Si atunci, masurile de precautie au fost minime, au fost ca intr-o activitate medicala obisnuita, ceea ce nu este suficient, e clar ca nu a fost suficient. Ei au vazut multi pacienti la care nici nu s-au gandit ca pot fi infectati cu covid-19. Dar asta s-a intamplat de mult, inaintea declansarii situatiei si urmarile s-au vazut in numar mare de cazuri aparute. Apoi, oamenii au mers in comunitate, au mers pe acasa, fara sentimentul ca ar putea fi purtatorii acestui virus.

Va spun din nou, asta a fost inainte. Din momentul in care s-a inchis a ramas inchis, s-a facut decontaminare, iar cand s-a redeschis am mers acolo cu echipament complet. Intai de la Iasi, iar acum colegii care au inceput sa lucreze de la Suceava au echipament complet si la fel au toti medicii din sital, cei pe care i-am intalnit, si asistentele pe care le-am intalnit.”

PRO TV: Ati primit pacienti timp de o saptamana, cat ati stat acolo in urgenta, spuneti-ne cum veneau oamenii la spital sa primeasca ingrijiri. Aveau masti, aveau manusi. Totusi Suceava este un oras in carantina. Se respecta masurile elementare de a purta masca, de a avea manusi chirurgicale?

Dr. Diana Cimpoesu: ”Cand am fost noi, Suceava nu era inca in carantina. Incepusera o parte din masuri, o parte dintre oameni, multi, purtau masti. Chiar ieri, doamna director a Directiei de Sanatate Publica zicea ca n-a mai vazut oameni pe strada care sa aiba altceva decat ochi, toata lumea are ochi pe strada si, intr-adevar, asa e acum. Atunci, cei care veneau catre urgenta fie aveau ei, fie din momentul triajului epidemiologic li se dadea masca si manusi, cat am lucrat noi acolo. Nu toti cei care veneau catre urgenta aveau. Cei care veneau cu ambulanta primeau din momentul preluarii de catre ambulanta, ceilalti primeau din momentul triajului, din fata unitatii primire urgenta din partea personalului pe care l-am avut acolo petru triaj.

Citeste si articolul :   Obiceiuri care iti vor imbunatati viata

Pe strada sunt putini oameni, acum, in Suceava. In urma cu 10 zile erau mai multi. Cei care merg acum, cum v-am sus, au doar ochi, nu se vede altceva din fata. Ce era in urma cu 10 zile, da, era o situatie inaintea carantinei, in care oamenii considerau inca ca nu li se poate intampla ceva atat de rau.”

Mesaj pentru medici.. de la un medic

Dr. Diana Cimpoesu: ”Modul in care am putea sa motivam este exemplul personal. Ne luam echipamentele, ne luam masuri de protectie si nu uitam nicio clipa ca ne-am facut medici, asistenti, infirmieri din dragoste de oameni, de pacientii nostri, evident, gandindu-ne si la noi si la propria familie, dar gandindu-ne in primul rand la un pacient care este intr-o situatie grava: trebuie intubat, trebuie ventilat, trebuie ajutat sa depaseasca o situatie foarte critica. De asta ne-am facut doctori, de asta ne-am facut asistenti sau infirmieri.”

Citeste mai multe pe stirileprotv.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.