Noi pedepse pentru cei care nu respecta izolarea si pun in pericol viata oamenilor

Desi amenintarea este cat se poate de serioasa, sunt multi oameni iresponsabili care nu respecta recomandarile sau chiar interdictiile specialistilor, iar in acest fel pun in pericol sanatatea tuturor.

Dupa ce marti, un bolnav confirmat a venit din Spania cu avionul, miercuri un suspect aflat la testare, la Matei Bals, a pus in alerta Politia Capitalei, pentru ca a fugit din spital. Sunt deja zeci de persoane, care au dosar penal.

O ampla operatiune de capturare a unui suspect de coronavirus, de origine bulgara, a fost organizata miercuri dupa amaiza la iesirea din Galati.

Barbatul tocmai fugise din spitalul de boli infectioase, unde medicii il testasera pentru COVID-19.

Cu gandul sa plece din oras, a urcat intr-un microbuz si a intrat in contact cu 5 adulti si un copil care acum vor fi plasati in autoizolare la domiciliu.

La Bucuresti, un alt individ a carui identitate nu a fost dezvaluita este cautat inca de dimineata. Marti, fusese internat la institutul de boli infectioase Matei Bals cu simptome specifice infectiei cu coronavirus iar miercuri a disparut fara urma.

Citeste si articolul :   Cezar Ouatu, ingenuncheat de durere: "S-a dus astazi langa tatal meu"

Medicii de la spitalul Matei Bals au intrat in panica dimineata in jurul orei opt cand au constatat disparitia barbatului, si au alertat insa politia abia o ora si jumatate mai tarziu.

Ulterior specialistii au precizat ca nu exista motive de ingrijorare pentru ca ar fi apucat sa ii ia probele necesare, iar testarea a iesit negativa.

Dupa ce va fi gasit, pacientul care trebuie sa ramana oricum izolat, ar putea fi acuzat de zadarnicirea combaterii bolilor, asa cum s-a intamplat deja cu pasagerul care a urcat la bordul unui avion ce decolase din Madrid desi avea deja confirmarea medicilor spanioli ca este infectat.

Noi pedepse pentru cei care nu respecta izolarea

In aceste conditii o asociatie de procurori a cerut Parlamentului sa inaspreasca pedepsele in astfel de cazuri ce pun in pericol sanatatea semenilor, mai ales ca a fost decretata si starea de urgenta, precizeaza stirileprotv.ro.

Daca acum pedeapsa maxima este de doi ani de inchisoare, odata modificat codul penal, cei care ignora indemnurile autoritatilor si ajung sa ii imbolnaveasca si pe altii ar urma sa stea la inchisoare pana la 10 sau chiar 15 ani.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt despre anul scolar

In paralel 120 de persoane, in majoritate din Neamt si Hunedoara, care nu au respectat obligatia autoizolarii au fost amendate de inspectorii directiilor de sanatate publica.

Doar cu riscul unei imbolnaviri raman insa cei care ignora indemnul de a sta in case si, impinsi de nevoi personale, isi petrec minute bune la cozi fara a pastra distanta de cel putin un metru fata de cei din jur.

Cum miercuri a fost o zi frumoasa si strazile au fost pline de oameni care au iesit la plimbare.

Din momentul in care autoritatile au cerut populatiei sa nu mai iasa din case pe cat posibil si sa evite plimbarile care nu sunt absolut necesare, valorile de trafic din Capitala, spun cei din primaria general, s-au micsorat cu 25 pana la 35 de procente.

A disparut si vestita aglomeratie de la metrou. Daca saptamana trecuta erau in medie 650 de mii de calatori dupa declararea starii de urgenta abia daca s-au mai inregistrat 190 de mii.

Autor