Romania, rusinea Europei. Hotararea care ne face de ras

Romania a ajuns rusinea Europei. Decizia CCR  impiedica masurile guvernamentale pentru gestionarea crizei de sanatate aparute din cauza noului virus.

Le Monde, prima reactie

”Ai simptome? Esti testat pozitiv cu covid-19? Ai fost spitalizat? Nicio problema, in Romania Curtea Constitutionala garanteaza tuturor bolnavilor infectati deplina libertate de miscare”, scrie Mirel Bran, pentru sursa citata mai sus.

O decizie a inaltei instante, publicata pe 2 iulie, considera ca aceasta carantina ordonata de guvern pentru a influenta efectele coronavirusului este „o privare reala de libertate” si „o restrictie a drepturilor fundamentale”. Cu alte cuvinte, toate masurile luate de guvern pentru controlul pandemiei sunt considerate neconstitutionale.

Pacientii pleaca din spitale

Romanii spitalizati in urma contaminarii cu Covid-19 pot pleca acum din cerere. Peste 600 de pacienti – din cei 7.810 spitalizati – s-au intors acasa. Autoritatile nu mai au niciun mijloc legal pentru a-i impiedica sa intre in contact cu alte persoane.

Nu-i putem opri sa plece!” se plange Beatrice Mahler, directorul spitalului Marius-Nasta din Bucuresti. Noi medicii incercam sa le explicam riscurile. Insa tanarul pacient de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a asigurat ca nu va intra in contact cu alte persoane si si-a sunat parintii care au venit sa-l ridice … ”

Ludovic Orban, premierul liberal, este suparat.

Citeste si articolul :   Veste proasta, din pacate. Bilant coronavirus. Anuntul oficial al autoritatilor romane

Decizia CCR ii paralizeaza guvernul si il priveaza de toate mijloacele de gestionare a pandemiei. “Nu este prima data cand instanta constitutionala a incercat sa ne impiedice sa avem grija de sanatatea si viata cetatenilor nostri “, a spus el pe 4 iulie.

“Instanta a anulat deja toate amenzile acordate persoanelor care nu respectau starea de urgenta. Nu pot recomanda decat ca romanii sa respecte deciziile guvernului de a se proteja. ”

O batalie cu mainile goale

Apelul disperat al premierului nu i-a convins pe cei 600 de infectati sa ramana in spital. Ei s-au intors in familiile lor si se plimba liber, in timp ce numarul de infectii in crestere.

“Pentru cateva luni, am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi ” , a declarat ministrul sanatatii, Nelu Tataru, marti, 7 iulie.

“Acum exista aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Decizia instantei a inlaturat toate mijloacele de actiune si ne complica misiunea. Avem identitatea pacientilor care au parasit spitalele, dar nu putem face nimic in legatura cu acestia. Exista persoane care solicita nerespectarea regulilor, dar este timpul sa uitam de politica. Nu este in joc un mandat politic, ci sanatatea populatiei in urmatorii zece ani. “, a mai spus Tataru

Autor