Raed Arafat: MESAJ de ultima ora pentru romani, dupa decretare starii de urgenta si scenariul 3

Raed Arafat a anuntat noile masuri care au fost luate odata cu decretarea starii de urgenta in Romania si atingerea scenariului 3. De asemenea mai jos gasiti si masurile recomandate de Ministerul Sanatatii.

Astfel, printre alte masuri de urgenta, va fi infiintat un post telefonic, in fiecare judet, alocat persoanelor aflate in izolare sau carantina. Suplimentar, incepand de astazi, sunt operationalizate Centrele Judetene de Coordonare si Conducere a Interventiei(CJCCI).

Toate autoritatile locale vor actiona integrat doar sub coordonarea prefectului.

Din 14.03.2020 se operationalizeaza Centrele Judetene de Coordonare si Conducere a Interventiei (CJCCI) cu reprezentanti ai tuturor institutiilor cu atributii in gestionarea epidemiilor.

Publicitate

Va aparea un post telefonic cu un numar alocat care a fi comunicat personaelor aflate in izolare sau carantina pe raza judetului in vederea unei comunicari directe.

Persoanele aflte in carantina intr-un judet in care nu au domiciliu pot fi transferate in judetul de domiciliu doar daca gradul de ocupare trece de 80% si afluxul continua.

Citeste si articolul :   Veste buna! Maria Macsim Nicoara a iesit din coma. Ce se va intampla cu sotul ei

Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta judetene vor asigura corturi pentru unitatile de primi urgente (UPU) in vederea efectuarii triajului, scrie huff.ro.

Recomandari ale Ministerului Sanatatii

Limitati folosirea bancnotelor si a monedelor, optand pentru plati cu cardul/telefonul sau plati on-line.
Transmiterea virusilor se realizata intr-o pondere semnificativa prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un numar foarte mare de persoane.

Optati pentru munca de acasa, in masura in care aveti aceasta posibilitate oferita de angajator.

Respectati cu strictete regulile de igiena personala recomandate de autoritati, pentru a va proteja atat pe dumneavoastra cat si pe cei apropiati. Folositi masca de protectie doar in cazul in care aveti simptome de gripa sau raceala, pentru a-i proteja pe ceilalti.

Spalati-va pe maini cu apa si sapun, minimum 20 de secunde, dupa orice contact cu o suprafata potential contaminata.

Folositi prosoape de hartie, de preferat, pentru a va sterge mainile.

Nu va atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile neigienizate.

Citeste si articolul :   Un spital din Constanta are cea mai mare rata de vindecare a coronavirusului! Directorul medical a dezvaluit secretul reusitei

Daca stranutati sau tusiti acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta, pe care aveti grija sa-l aruncati imediat la cosul de gunoi.

Dezinfectati frecvent, cu solutie pe baza de alcool sau clor, suprafetele cu care intrati in contact, atat acasa cat si la locul de munca.

Aerisiti de mai multe ori pe zi incaperile in care desfasurati activitati.

Luati medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescriptia medicului.

NU beti lichide din aceeasi sticla/pahar cu alte persoane si nu folositi aceleasi tacamuri.

NU intrati in contact direct cu persoanele aflate in autoizolare la domiciliu, indiferent daca prezinta sau nu simptome specifice coronavirus.

Masca de protectie/masca chirurgicala ii protejeaza pe cei din jurul dumneavoastra, in cazul in care aveti simptome de gripa sau raceala, intrucat previne raspandirea virusului pe cale respiratorie.
Masca de protectie trebuie sa acopere complet nasul si gura persoanei care o poarta.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.