Masuri fara precedent in Romania, din cauza coronavirusului!

Cu 15 cazuri de coronavirus, confirmate in Capitala si 8 judete din tara, autoritatile de la Bucuresti iau masuri fara precedent pentru a preveni raspandirea epidemiei cu COVID 19.

https://www.facebook.com/StirileProTV/videos/587485361836162/

Intrunit duminica seara, Comitetul National pentru situatii speciale de Urgenta a decis anularea curselor inspre si dinspre Italia, incepand de luni de la ora 12. Masura va ramane in vigoare cel putin pana la date de 23 martie, precizeaza stirileprotv.ro.

De asemenea, in tara vor fi interzise toate evenimentele cu peste 1.000 de particpanti, iar pentru a limita raspandirea bolii orice unitate de invatamant care va confirma prezenta unui caz de COVID-19 va fi automat inchisa.

Publicitate

Pe de alta parte secretarul de stat din ministerul de Interne, Raed Arafat. anunta ca Executivul va da o hotarare de guvern, prin care carantina va fi decontata de autoritati.

Ministrul de Interne Marcel Vela, cel al Sanatatii, Victor Costache, si ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au anuntat suspendarea zborurilor dinspre si catre Italia.

Marcel Vela: “Se aproba suspendarea zborurilor spre Itallia si catre Italia pe toate aeroporturile din Romania incepand din 9 martie si pana in data de 23 martie. Fac un apel la responsabilitatea compotratilor nostri pentru ca sunt responsabili pentru sanatatea familiei, a rudelor din comunitatatea in care ei se intorc.”

Accesul in tara al cetatenilor straini care vin din Italia, China, Coreea de Sud si Iran este permis doar sub masura obligatorie a carantinei, a anuntat Marcel Vela.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: De vineri, mastile de protectie devin obligatorii si in Prahova

De asemenea, oficialii avertizeaza ca refuzul sau declararea mincinoasa a rutei de deplasare constituie infractiune si se pedepseste potrivit prevederilor codului penal.

Marcel Vela: ″Operatorii aerieni au obligatia de a comunica cetatenilor romani care se vor imbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud in Romania cu escala faptul ca vor intra in carantina pe teritoriul romaniei si isi vor asuma aceasta responsabilitate prin semnarea unei declaratii, vor completa o declaratie pe proprie raspundere la imbarcarea pe aeronava.″⁣

Pentru persoanele care au platite deja biletele, ministrul Transporturilor asigura ca banii vor fi returnati:

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: ″In conditiile in care se anuleaza un zbor cu mai putin de 7 zile inainte de termenul planificat, obligatia operatorilor aerieni este foarte clara, de a restitui banii pentru bilete tuturor pasagerilor.”

Publicitate

In ceea ce priveste materialele sanitare ministrul Sanatatii, Victor Costache a data asigurari ca nu vor exista disfunctionalitati.

Victor Costache, ministrul Sanatatii: ”In ceea ce priveste materialele, saptamana viitoare vom aveam un lot important care va fi distribuit atat spitalelor cat si directiilor de sanatate publica.”

Pe de alta parte, pana la finalul lunii sunt interzise toate adunarile cu mai mult de 1000 de persoane.

Citeste si articolul :   EXCLUSIV: Horoscop saptamanal 1-7 iunie. - Soarta tuturor se hotaraste in saptamana aceasta! Atentie la Luna Plina in Sagetator

Raed Arafat, secretar de stat: “Se aproba luarea masurii de interzicere a oricaror activitati care presupun participarea unui numar mai mare de 1.000 de persoane, iar pentru activitatile cu numar mai mic de 1.000 de persoane masura va fi adoptata la nivel local pentru fiecare eveniment in parte.”

Cel putin pana pe 31 martie toate competitiile organizate in tara fie in sala, fie in aer liber se vor desfasura cu portile inchise.

Asa ca, incepand de acum la toate competitiile de fotbal sau de handbal de pilda publicul nu va mai avea acces.

Si la Sala Palatului, evenimentele programate in acesta luna au fost amanate sau chiar anulate. In privinta mall-urilor si centrelor comerciale, autoritatile spun ca au acelasi regim ca pana acum.

Comitetul pentru Situatii Speciale de Urgenta a stabilit si procedura de inchidere a scolilor. Raed Arafat precizeaza ca unitatile de invatamant isi pot suspenda cursurile si daca nu sunt cazuri de infectie cu COVID-19.

Raed Arafat: “Poate sa analizeze alte criterii decat criteriile medicale in aceasta decizie. Criterii sociale, criterii bazate pe discutiile cu parintii.”

Institutul National de Sanatate Publica a aprobat procedura si criteriile de suspendare a cursurilor in scoli, daca apare cel putin un caz confirmat de infectie cu coronavirus. Autoritatile locale pot lua in calcul si alte criterii decat cele medicale pentru intreruperea orelor.

Citeste si articolul :   Romania, la un pacient distanta de a doua etapa a epidemiei. Ce masuri vor fi luate

Marcel Vela: “Vom intensifica controalele. vor fi verificari ample. Daca apare un singur caz intr-o scoala, se suspenda cursurile la intreaga scoala.”

O alta decizie de impact ii vizeaza chiar pe pacientii deja internati in spitale din ordinul autoritatilor de Sanatate publica, rudele familiile sau apartinatorii obisnuiti vor avea interdictia de a face orice vizita in spitale cel putin pana la finalul acestei luni.

In cazul pacientilor care vor sta in carantina, autoritatile se angajeaza sa le deconteze cheltuielile facute in perioada de izolare.

Masuri fara precedent se iau si in sistemul penitenciar, unde in prezent sunt inchisi peste 20 de mii de detinuti.

Rudele lor vor avea interdictia de a patrunde in sectoarele de vizita, daca prezinta simptome specifice sau daca au fost de curand in tarile in care s-au inregistrat cazuri de infectii cu noul coronavirus.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.