Aceasta vitamina intareste imunitatea si te tine departe de boli: 8 semne ca iti lipseste

Vitamina D este extrem de importanta, deoarece are un impact puternic asupra mai multor sisteme din corpul nostru.

Intareste sistemul imunitar si protejeaza impotriva diferitelor boli

Sistemul imunitar este prima linie de aparare a corpului nostru impotriva infectiilor si bolilor, iar vitamina D joaca un rol major in activarea apararii imune. Potrivit unui studiu, aceasta vitamina are functii care depasesc cele ale homeostaziei calciului si osoase, ea permite si modularea raspunsurilor imune innascute.

De asemenea, o deficienta a acestei vitamine determina in majoritatea cazurilor, o fragilitate a organismului de a lupta impotriva infectiilor si bolilor. De exemplu, dupa cum subliniaza acest studiu, deficienta de vitamina D este probabil sa conduca la deficite ale functiei pulmonare, explicand astfel analogia dintre boala pulmonara obstructiva si starea vitaminei D.

Publicitate

In plus, un alt studiu a evidentiat rolul vitaminei D in protectia bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca si cardiopatia ischemica.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca suplimentarea cu vitamina D pare sa imbunatateasca simptomele depresiei conform unui studiu, indicand astfel o posibila relatie cauza-efect.

Citeste si articolul :   Puterea vindecatoare a cojilor de ou

Cu toate acestea, si din moment ce simptomele deficientei de vitamina D raman subtile, majoritatea oamenilor nu isi dau seama ca au deficit de aceasta vitamina.

Iata 8 semne ale deficientei de vitamina D

Infectii repetitive

Dupa cum am mentionat deja, vitamina D ajuta la intarirea sistemului imunitar care apara organismul impotriva infectiilor si bolilor. Daca va imbolnaviti des, cum ar fi raceala sau gripa de mai multe ori, este posibil sa aveti un nivel scazut de vitamina D. Un studiu indica faptul ca poate exista o corelatie intre o deficienta a acestei vitamine si infectiile tractului respirator inferior.

Oboseala

Deficitul de vitamina D ar putea fi cauza oboselii. Intr-un studiu, s-a aratat ca deficienta acestei vitamine poate fi frecventa la femeile aflate in premenopauza, afectandu-le calitatea vietii.

Dureri osoase

Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu deficienta de vitamina D erau mai predispuse la dureri de spate si dureri osoase, in unele cazuri implicand dificultati in efectuarea activitatilor zilnice.

Citeste si articolul :   Ce se va intampla cu corpul nostru daca mancam un mar pe zi

Depresie

In timpul unui studiu, unii cercetatori au reusit sa gaseasca o corelatie intre deficienta de vitamina D si tulburarile de dispozitie, in special la varstnici. Astfel, conform rezultatelor acestei cercetari, ar fi probabil ca deficienta acestei vitamine sa constituie un risc de depresie la sfarsitul vietii, chiar daca sunt necesare date suplimentare pentru a determina acest impact.

Vindecare slaba a ranilor

Un nivel inadecvat de vitamina D ar putea duce la o vindecare slaba a ranilor.

Pierderea osoasa

Este adevarat ca mai ales persoanele in varsta care sufera de pierderi osoase trebuie sa ia calciu. Dar nu trebuie uitat ca pot avea si deficit de vitamina D. De asemenea, ar fi intelept sa luati suficienta din aceasta vitamina pentru a pastra masa osoasa.

Pierderea parului

Caderea parului poate avea mai multe origini, inclusiv stresul sau dezechilibrul hormonal care apare odata cu varsta, dar se poate datora si unei deficiente de nutrienti. De asemenea, nivelurile scazute de vitamina D pot fi asociate cu alopecia areata, asa cum sugereaza acest studiu.

Citeste si articolul :   De ce este zincul atat de important in dieta?

Dureri musculare

La fel ca si caderea parului, durerile musculare pot avea, de asemenea, multe cauze. Un studiu a reusit sa demonstreze existenta hipovitaminozei D la pacientii care sufera de dureri musculo-scheletice, dureri de cap si oboseala.

Pentru a depasi aceasta deficienta, este important sa te expui zilnic la soare daca este posibil pentru a contribui la producerea acestei vitamine, pentru a consuma alimente bogate in vitamina D precum pestele gras sau ouale. Ca sa nu mai vorbim ca suplimentele de vitamina D pot corecta si hipovitaminoza D.

Publicitate

Autor