Avantajele urzicii

Urzica (Urtica dioica) a fost un element esential in medicina pe baza de plante din cele mai vechi timpuri.

Egiptenii antici foloseau urzica pentru a trata artrita si durerile de spate, in timp ce trupele romane au frecat-o pe ei insisi pentru a se mentine la cald.

Numele sau stiintific, Urtica dioica, provine din cuvantul latin uro, care inseamna „a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzatie de arsura temporara la contact.

Frunzele au structuri asemanatoare parului care intepa si produc, de asemenea, mancarime, roseata si umflaturi.

Publicitate

Cu toate acestea, odata ce este procesat intr-un supliment, uscat, liofilizat sau gatit, urzica poate fi consumata in siguranta. Studiile il leaga de o serie de beneficii potentiale pentru sanatate.

1.Contine multi nutrienti

Frunzele si radacina de urzica ofera o mare varietate de substante nutritive, inclusiv:

Vitamine: Vitaminele A, C si K, precum si cateva vitamine din grupul B

Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu

Grasimi: Acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic si acid oleic

Citeste si articolul :   Cum trebuie udate corect plantele – greseala pe care aproape toata lumea o face

Aminoacizi: toti aminoacizii esentiali

Polifenoli: Kaempferol, quercetina, acid cafeic, cumarine si alti flavonoizi

Pigmenti: beta-caroten, luteina, luteoxantina si alti carotenoizi

2.Poate reduce inflamatia

Inflamatia este modul in care corpul tau se vindeca si combate infectiile.

Cu toate acestea, inflamatia cronica poate provoca daune semnificative.

Urzica are o varietate de compusi care pot reduce inflamatia.

In studiile efectuate pe animale si eprubete, urzica a redus nivelurile de hormoni inflamatori multipli prin interferenta cu productia lor.

In studiile la om, aplicarea unei creme de urzica sau consumul de produse de urzica pare sa amelioreze afectiunile inflamatorii, cum ar fi artrita.

De exemplu, intr-un studiu de 27 de persoane, aplicarea unei creme de urzica pe zonele afectate de artrita a redus semnificativ durerea, in comparatie cu un tratament placebo.

Intr-un alt studiu, luarea unui supliment care continea extract de urzica a redus semnificativ durerea de artrita. In plus, participantii au simtit ca isi pot reduce doza de antialgice antiinflamatoare datorita acestei capsule.

Citeste si articolul :   Coronavirus - COVID-19: Care sunt simptomele infectarii. Sfaturile medicilor care iti pot salva viata

Acestea fiind spuse, cercetarile sunt insuficiente pentru a recomanda urzica ca tratament antiinflamator. Sunt necesare mai multe studii umane.

3.Poate scadea tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala ridicata este o problema serioasa pentru sanatate, deoarece va expune riscului de boli de inima si accidente vasculare cerebrale, care sunt printre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Urzica a fost folosita in mod traditional pentru tratarea tensiunii arteriale crescute.

Studiile efectuate pe animale ilustreaza ca aceasta poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mai multe moduri.

In primul rand, poate stimula productia de oxid nitric, care actioneaza ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxeaza muschii vaselor de sange, ajutandu-i sa se largeasca.

In plus, urzica are compusi care pot actiona ca blocanti ai canalelor de calciu, care va relaxeaza inima prin reducerea fortei contractiilor.

Cu toate acestea, efectele urzicii asupra tensiunii arteriale la oameni sunt inca neclare. Sunt necesare studii suplimentare la om inainte de a putea face recomandari.

Citeste si articolul :   7 semne ale deficitului de Omega-3

4.Poate ajuta la controlul zaharului din sange

Atat studiile la om, cat si la animale leaga urzica cu niveluri mai mici de zahar din sange.

De fapt, aceasta planta contine compusi care pot imita efectele insulinei.

Intr-un studiu de trei luni efectuat la 46 de persoane, administrarea a 500 mg de extract de urzica de trei ori pe zi a scazut semnificativ nivelul zaharului din sange, comparativ cu un placebo.

In ciuda constatarilor promitatoare, exista inca prea putine studii la om asupra controlului urzicii si glicemiei. Sunt necesare mai multe cercetari.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.