Medic roman: “Doctorii, in prima linie de vaccinare! Oamenii nu aleg sa faca boala. Eu am ales sa fac medicina! “

Cunoscutul medic, Gabriel Diaconu, a postat un mesaj pe retelele de socializate. Doctorul scrie despre vaccinarea anti- COVID. Acesta spune ca medicii vor fi in prima linie pentru ca trebuie sa dea un exemplu.

Iata mesajul integral:

“Aprozarul de gogomanii pe timp de criza e surprinzator de bine alimentat

Dintre acelea care se vand cel mai bine, acum ca privim cu speranta la momentul cand un vaccin contra COVID va fi pus in circulatie, si ar putea opri malaxorul pandemic,
Probabil cea mai nastrusnica este aceea ca acest vaccin (fie ca vorbim de cel facut de Pfizer, fie ca vorbim de Astra Zeneca sau Moderna) ar fi facut pe genunchi, la brisca, drept urmare nesigur si potential periculos.

Publicitate

Ideea – trebuie sa recunosc – e foarte apetisanta. Ca si merdenelele, are gust bun, dar nu poti fi deloc sigur ca face bine la sanatate.

In fapt ce deosebeste aceasta idee de o merdenea este natura ei malitioasa si rauvoitoare.

Hai sa ne uitam la fapte.

Cursa pentru un vaccin lansata de companii, cu sprijinul tarilor, nu a plecat din constatarea ca pandemia este un nou El Dorado financiar. A plecat din constatarea ca acest nou patogen, in speta noul coronavirus, e capabil sa omoare dramatic de multi oameni. Mai mult, diferitele tratamente incercate pentru a reduce mortalitatea prin COVID au dat, in general, gres, iar rata de fatalitate ramane teribil de ridicata in comparatie cu alte virusuri care dau infectii de cai respiratorii.

Investitia in R&D (cercetare si dezvoltare) pentru orice produs farmaceutic este imensa. Ca sa va faceti o idee, pentru un medicament contra bolii Alzheimer cu potential sa opreasca evolutia maladiei, gigantii Lilly si Astra Zeneca au investit ficare jumatate de miliard de dolari. Potentialul de piata – daca ar fi avut succes – era de cateva zeci de miliarde de dolari. Marginea de profit, ai putea remarca, era mare. Doar ca si Lilly, si Astra Zeneca, au pierdut banii. Pentru ca medicamentul nu a dat rezultatele asteptate, desi primele faze de evaluare prin studii la animal, si la om, erau incurajatoare.

Citeste si articolul :   10 oameni s-au stins la Iasi dupa ce au baut spirt contrafacut. Ce spune primarul

Spirala descoperirii unui nou remediu in medicina este neiertatoare. Mai putin de 10% din idei ajung sa fie puse in practica. Si mai putin de 5% dintre ele trec de fazele preliminare de evaluare. Trialuri (studii) incep si se termina cu o viteza ametitoare, astfel ca – in cele din urma – o foarte mica fractie din toate moleculele vindecatoare vor fi puse si la vanzare. Asta face ca bugetele

Pharma pe anumite linii de inovatie sa fie foarte greu incercate. Iar din vaccinuri, pana la cel anti-HPV sau anti-pneumococic, nu se mai faceau de mult bani.

Din care cauza mai multe companii Pharma aproape ca incetasera sa mai produca. Drept urmare existau tot timpul probleme cu asigurarea stocurilor de vaccin.

Publicitate

Si asta pentru ca, la fel ca si comertul cu materiale de constructii, vanzarea de vaccinuri este una la volum, cu o margine foarte mica de profit per unitate.

Raspandirea COVID a vazut in universul producatorilor de medicamente o trezire la realitatea fundamentala pe care o traim toti: suntem prinsi in acelasi calvar. Si marile companii producatoare de medicamente, ca si cele producatoare de automobile, ca si cele producatoare de parizer, au realizat ca risca falimentul daca forta de munca va continua sa fie amenintata de boala. Astfel ca si-au canalizat efortul catre gasirea unui vaccin, au facut schimb de informatii (cod genetic secventiat, flowcharturi de date cat priveste potentiale locusuri de atac etc), si dupa care fiecare s-a dus pe un drum. Au aplicat ceea ce se numeste in matematica ”echilibrul Nash”, adica au cooperat, in loc sa concureze unele cu celelalte.

Citeste si articolul :   Anamaria Prodan, reactie transanta: "Cine nu vrea sa mai faca parte din familie e liber sa faca ce vrea"

Si asta pentru ca, indiferent ce arata datele vis-a-vis de cat de eficace e un vaccin vs. celalalt, toate vor fi puse pe piata, si toate vor ajunge la un destinatar.
Exista un vaccin pe care mi l-as face mai degraba decat altul? Raspunsul meu e subiectiv dar, sincer, nu.

Imi e teama de potentiale reactii adverse, inclusiv unele care n-au apucat sa fie scrise in prospectul medicamentului? Sincer, da. Dar – ca medic – sunt dispus sa imi respect meseria, sa ii respect pe oamenii care au lucrat intr-un timp fantastic de scurt pentru obtinerea unui antidot la COVID, si sa particip voluntar la campania de imunizare.

Pentru ca alternativa, ca doctor, mi se pare foarte sulfuroasa. Sa fii doctor si sa spui ”astept mai multe dovezi” sau ”sa se vaccineze altii si mai vedem” e ca si cum ai scuipa seminte in cap oamenilor de rand. Datele respective, ulterioare, tot din imunizarea fratilor nostri oameni vor veni. Si cele bune, si cele rele. Oamenii nu aleg sa faca boala. Eu am ales sa fac medicina.

Citeste si articolul :   Romania a trecut de pragul de 10.000 de decese cauzate de COVID-19

Drept urmare, ca adult sanatos si fara probleme serioase de sanatate, eu unul gasesc ca nu am scuza plauzibila sa zic ”pas”.

Doctorii vor fi in prima linie de vaccinare. E normal sa fie asa. E firesc sa fie asa. Dar nu pentru ca am fi mai cu mot.

Ci pentru ca firesc este sa dam noi exemplu, la fel cum Edward Jenner si-a administrat singur vaccina (sic!) anti-variolica pentru a-i demonstra eficacitatea. E aceasta mostenire ne-scrisa care ar fi trebuit sa ne ramana in formatia noastra interna, de sanitari, ca – indiferent de remediu – nu vom folosi doar mintea, dar si morala, pentru a conduce oamenii catre lumina”, este mesajul postat de Gabriel Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.