5 beneficii pentru sanatate ale rosiilor pe care s-ar putea sa nu le cunoasteti

Dar rosiile nu sunt doar delicioase, ci si sanatoase. Iata cinci proprietati ale rosiilor  pentru care merita consumate mai des, mai ales vara.

Sprijina sanatatea inimii

Rosiile sunt bogate intr-o substanta numita licopen, care are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare: infarct, boli coronariene, accident vascular cerebral etc. Rosiile contin, de asemenea, vitamina C si potasiu, care sunt, de asemenea, foarte importante. pentru inima si vasele de sange .

Reduceti riscul de a dezvolta cancer

Proprietatile antioxidante ale licopenului au un efect pozitiv nu numai asupra inimii, ci si asupra multor alte organe, protejandu-le de radicalii liberi care pot duce la dezvoltarea cancerului. Nu exista un rau deosebit pentru sanatate, dar de ceva timp aparitia unei persoane care a mers prea departe cu mancarea de rosii lasa mult de dorit. Licopenul se gaseste si intr-un alt aliment care se consuma adesea vara – in pepene verde.

Imbunatateste vederea

Rosiile sunt, de asemenea, bogate in beta-caroten, luteina si zeaxantina – substante nutritive care sunt foarte importante pentru sanatatea ochilor nostri. Acestea imbunatatesc vederea si ajuta la prevenirea dezvoltarii diferitelor boli oculare, cum ar fi cataracta, degenerescenta maculara legata de varsta si retinopatia diabetica (afectarea retinei ochiului de origine diabetica).

Reduceti tensiunea

Datorita continutului de acid clorogenic si potasiu, care relaxeaza muschii netezi ai peretilor vaselor de sange, rosiile ajuta la scaderea tensiunii arteriale chiar si la cei care au suferit de hipertensiune de multi ani. Deci, daca aveti probleme cu tensiunea arteriala, adaugati mai des rosii si alte alimente bogate in potasiu, cum ar fi banane, caise uscate, cartofi dulci, linte etc.

Imbunatateste digestia

Rosiile contin o cantitate mare de fibre si apa, iar aceasta combinatie este excelenta pentru imbunatatirea digestiei si a motilitatii intestinale. In plus, fibrele dietetice ajuta la reducerea poftei de mancare si va mentin sa va simtiti plini si hraneste bacterii benefice care afecteaza nu numai imunitatea noastra, ci si sanatatea creierului.

Publicitate

Publicitate

Autor