Lipsa vitaminei D provoaca probleme grave de sanatate. Simptomele deficitului de vitamina D

Vitamina D este unica, deoarece pielea ta o produce de fapt folosind lumina soarelui. Indivizii cu piele deschisa si cei mai tineri transforma soarele in vitamina D mult mai bine decat cei cu pielea mai inchisa la culoare si cu varsta peste 50 de ani.

Vitamina D este o substanta benefica organismului care ajuta la absorbtia calciului, sustine sistemul imunitar si nervos. Dar un deficit al acesteia poate provoca dureri musculare, slabirea functiilor cognitive si o deteriorare a dispozitiei.

In lunile de vara, pielea produce suficienta vitamina D pentru a o mentine in cantitatea potrivita. Pentru a face acest lucru, este suficient sa petreceti cel putin 20 de minute la soare , intre orele 10-14, fara protectie solara. Daca luati un supliment de vitamine in acelasi timp, este posibil sa experimentati un exces al acestuia.

Vitamina D este una dintre cele mai importante pentru sanatatea organismului. Dupa cum stiti, se mai numeste „vitamina soarelui ”, deoarece se obtine si din razele soarelui.

Vitamina D este, de asemenea, legata de rezistenta osoasa.

Profesorul Michael Holick de la Boston University Medical Center a enumerat principalele simptome care indica un deficit de vitamina D in organism.

El observa ca durerea la nivelul oaselor si membrelor, precum si problemele articulare dimineata, semnaleaza o problema similara.

Citeste si articolul :   Care sunt principalele beneficii ale cartofilor

Deficitul de vitamina D poate fi detectat si dupa alte simptome, cum ar fi durerea la nivelul intestinelor, transpiratia si  depresia.

Un alt om de stiinta, Mikhail Ginzburg, director al Institutului de Cercetare Samara pentru Nutritie si Dietoterapie, a remarcat ca deficitul de vitamina D poate duce la depresie.

„Avem un nivel mai ridicat de anxietate, suntem mai iritabili etc. Nu putem explica acest lucru si credem ca adevarul este ca viata este grea, avem o multime de probleme si seful tipa si el mult. De fiecare data  gasim o explicatie pentru o stare proasta.

“Dar, datorita faptului ca il interpretam gresit, nu corectam aceste simptome exact asa cum ar trebui ”, spune nutritionistul.

Completarea vitaminei lipsa ar putea fi o solutie partiala la problema starii proaste.

Care sunt sursele de vitamina D?

Puteti obtine vitamina D intr-o varietate de moduri. Acestea pot include:

Fiind expus la soare. Aproximativ 15-20 de minute trei zile pe saptamana sunt de obicei suficiente.

Citeste si articolul :   Care sunt simptomele osteoartritei ?

Prin alimentele pe care le consumi.

Prin suplimente nutritive.

Autor