Principalele proprietati utile ale sparanghelului

Unele dintre numeroasele soiuri ale familiei sparanghelului au fost folosite in scopuri medicinale, altele pentru decorare, iar doar cateva dintre ele au fost consumate.

Cu toate acestea, sparanghelul comestibil s-a impus instantaneu ca un produs nutritiv bogat in diverse proprietati si s-a raspandit in intreaga lume, convingandu-ne inca o data de beneficiile sale neindoielnice.

Depozit de vitamine si minerale

Sparanghelul este literalmente plin de vitamine si, ca urmare, are un efect benefic asupra organismului nostru in diverse aspecte. Este, in primul rand, un antioxidant puternic si, in acelasi timp, principalul asistent pentru sanatatea parului si a pielii noastre, vitamina A si, in al doilea rand, vitamina B, care este responsabila pentru memorie, atentie si mentinerea unei bune dispozitii si, in al treilea rand, principalul aparator al imunitatii noastre vitamina C.

In plus, sparanghelul este bogat in potasiu, magneziu, zinc si sodiu. Toate aceste minerale, prezente din abundenta in compozitia sa chimica, fac posibila numirea pe buna dreptate a sparanghelului unul dintre cele mai utile produse.

Sursa bogata de fibre

Fibrele continute in cantitati mari de sparanghel fac din aceasta o  leguma indispensabila celor care se confrunta cu probleme intestinale. Are un efect benefic asupra functionarii tractului gastrointestinal, normalizand motilitatea intestinala si ajutand la mentinerea unei rate metabolice ridicate.

Apropo, datorita continutului atat de mare de fibre, sparanghelul ne ofera o senzatie de satietate deosebit de rapida, ceea ce ne fereste de a manca in exces.

Beneficii pentru organele interne

Persoanele care includ sparanghelul in dieta lor obisnuita se protejeaza de bolile de rinichi: adevarul este ca aceasta leguma este bogata in saruri de potasiu care impiedica formarea pietrelor. In plus, sparanghelul este un diuretic natural care va permite sa curatati delicat unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman.

Sparanghelul este principala sursa vegetala a aminoacidului esential aspargina  (de unde si denumirea botanica pentru sparanghel). Asparginul, care face parte din aceasta leguma, scade tensiunea arteriala, dilata vasele de sange si intareste muschiul inimii.

Citeste si articolul :   Cinci proprietati utile ale kefirului despre care s-ar putea sa nu stiti

Produs dietetic

Sparanghelul este produsul numarul unu nu numai pentru adeptii unei diete sanatoase, ci si pentru toti cei care sunt ingrijorati de fiecare kilogram in plus. Acest produs ajuta cu adevarat la pierderea in greutate: 100 de grame de sparanghel contin doar 20 de calorii – acest avantaj al sparanghelului il face o garnitura excelenta pentru aproape orice fel de mancare.

Fiert sau prajit, sparanghelul este optiunea perfecta pentru o cina usoara: continutul sau ridicat de fibre te va impiedica sa te culci cu o senzatie de foame brutala, corpul tau va primi un aport de vitamine mult asteptat.

Este o delicatete

Vesti bune pentru cei care urasc sa stea mult timp la aragaz: sparanghelul se gateste in doar cateva minute. Cel mai simplu si sanatos mod de a pregati aceasta delicatesa este sa curatati tulpinile, sa clatiti, sa legati intr-un manunchi si sa lasati in oala sa se gateasca in pozitie verticala, acoperita cu un capac. Pentru sparanghelul alb sunt suficiente 10-15 minute de fiert, iar pentru sparanghelul verde fraged, chiar mai putin – 5-7 minute.

Autor