Mangan: importanta pentru organism si alimentele care il furnizeaza

Manganul este un mineral natural care este unul dintre oligoelemente. Este esentiala pentru buna functionare a corpului uman. Cu toate acestea, nevoile lor sunt minime si de obicei sunt asigurate cu hrana zilnica.

Nu este produs in corpul uman, ci este stocat in ficat, pancreas, oase, rinichi si creier. Contribuie la diferite functii, printre care se remarca metabolismul carbohidratilor, aminoacizilor si colesterolului. In plus, ajuta la construirea si mentinerea densitatii osoase, cicatrizarea tesutului si reducerea inflamatiei.

De obicei este inclusa in cantitati mici in alimentele care fac parte din dieta zilnica. Printre acestea se numara ananasul, fasolea, ceaiurile, orezul brun, painea integrala si laptele.

Deficienta sa este foarte rara, dar poate avea efecte nocive asupra sanatatii atunci cand este absenta. Ca si excesul sau, poate fi toxic pentru tesuturi.

Publicitate

Ce alimente sunt bogate in mangan?

Alimentele bogate in mangan includ midii, germeni de grau si derivatii sai, tofu, cartofi dulci, nuci, orez brun, paine integrala, fasole , naut, migdale, ovaz, ceaiuri negre si verzi, broccoli, quinoa, kale, seminte de chia. , salata romana, spanac, masline, soia, susan, floarea soarelui, alune si ananas.

Citeste si articolul :   Cele mai bune produse pentru sanatatea articulatiilor

Se gaseste si in condimente, cum ar fi scortisoara, ghimbir si piper negru. Se gaseste si in laptele matern si in cantitati foarte mici in apa. Cu toate acestea, prea mult mangan in alimentarea cu apa poate fi toxic.

Alimentele cu cel mai mare continut de mangan sunt midiile, germenii de grau prajiti si tofu.

Functiile manganului

Acest mineral este foarte important in functionarea corpului uman. Desi multi il ignora, caracteristicile sale il fac unic.

Reduce inflamatia si este un antioxidant important

Radicalii liberi sunt produse nocive ale metabolismului care contribuie la imbatranire, la problemele cardiace si la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Manganul ca antioxidant protejeaza impotriva radicalilor liberi. Acest lucru se datoreaza faptului ca participa la sinteza si activarea enzimei superoxid dismutaza, transformand superoxidul (unul dintre principalii radicali liberi) in produse inofensive.

In plus, reduce inflamatia in combinatie cu glucozamina si condroitina. Acest lucru este deosebit de util in reducerea durerii cauzate de osteoartrita.

Citeste si articolul :   Sapte alimente si bauturi pentru protejarea si repararea ficatului

Reducerea inflamatiei, combinata cu reducerea daunelor celulare prin efectul sau antioxidant, permite manganului sa reduca riscul bolilor cronice care implica ambele mecanisme, cum ar fi osteoporoza.

Promoveaza formarea si intretinerea tesutului osos

Acest oligoelement participa la sinteza tesutului osos si la intretinerea acestuia. Se combina cu alti nutrienti, cum ar fi zincul, calciul si cuprul pentru a sustine densitatea minerala osoasa; mai ales la varstnici.

Regleaza metabolismul carbohidratilor

Manganul poate scadea zaharul din sange prin cresterea sintezei de insulina in pancreas. Este hormonul responsabil pentru introducerea glucozei in celule.

Participa la vindecare

Pe de o parte, mineralul regleaza sinteza colagenului (datorita participarii sale la sinteza prolinei), dar activeaza si enzimele care sintetizeaza celulele pielii, in asociere cu zinc si calciu. Participa la vindecare, deoarece cu vitamina K, ajuta la formarea cheagurilor.

Elimina amoniacul

Manganul este implicat in sinteza enzimei arginaza, care elimina amoniacul. Acest metabolit este excretat de rinichi si la concentratii mari poate fi neurotoxic.

Citeste si articolul :   Trucul genial de a pastra verdeturile de 5 ori mai mult la frigider

Previne crizele de epilepsie

Datorita efectului sau de crestere a fluxului sanguin prin dilatarea vaselor de sange (in special la nivelul creierului), reduce riscul de convulsii. Acest lucru este vizibil la adultii peste 35 de ani cu antecedente de epilepsie.

Deficitul de mangan este foarte rar

Distributia mineralului in hrana de consum zilnic face deficitul acestuia rar. In plus, poate fi stocat in cantitati de pana la 20 de miligrame in rinichi, ficat, pancreas si oase.

Cu toate acestea, deficienta de mangan este posibila. Se poate manifesta ca o scadere a densitatii osoase .

Publicitate

Autor