Toamna, imunitatea noastra este expusa atacurilor deosebit de active ale diversilor virusi si bacterii, motiv pentru care in acest sezon este atat de important sa mentinem apararea organismului in toate modurile posibile: dormi suficient, imbraca-te adecvat si, bineinteles, mananca suficient . Iata cateva alimente pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta de toamna pentru a nu te imbolnavi si a te bucura de viata fara tuse, febra si alte „bucurii” reci.
Ardei gras
Aceasta leguma stralucitoare si dulce nu numai ca intareste perfect sistemul imunitar datorita continutului sau ridicat de vitamina C, dar imbunatateste si vederea, ajuta la slabit, combate insomnia si inveseleste. Asa ca nu ezitati sa adaugati ardei gras la supe, salate si feluri principale, corpul dumneavoastra va va fi foarte recunoscator pentru acest lucru.
Peste gras
Pestele gras (somon, pastrav, macrou etc. ) este bogat in vitaminele A, D si E, precum si in acizi grasi omega-3. Aceste substante ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar si promoveaza o recuperare mai rapida daca va imbolnaviti. In plus, consumul regulat de peste are efecte benefice asupra creierului si sistemului nervos.
Citrice
Citricele (lamai, portocale, grapefruit, lime, mandarine si altele ) sunt o modalitate foarte gustoasa de a intari sistemul imunitar si, in acelasi timp, de a normaliza somnul si de a face fata simptomelor de toamna. Daca toamna te simti adesea foarte obosit, apatic si iritabil, mananca mai des citrice, iar starea ta de spirit si starea ta se vor imbunatati vizibil.
Publicitate
Morcov
Morcovii sunt o sursa bogata de vitamina A – o substanta foarte importanta pentru imunitatea noastra. Lipsa acestei vitamine reduce semnificativ capacitatea organismului de a rezista la diferiti virusi si bacterii, afecteaza vederea si starea pielii. Pentru ca vitamina A din morcovi sa fie mai bine absorbita, legumele trebuie combinate cu alimente grase.
Ghimbir
Datorita continutului ridicat de diverse vitamine si minerale, ghimbirul are proprietati imunostimulatoare, antiinflamatorii si antibacteriene. Radacina de ghimbir amelioreaza durerile in gat, imbunatateste digestia si ajuta la recuperarea dupa exercitii fizice. Daca nu va place gustul ghimbirului proaspat, combinati-l cu lamaie si miere sau folositi ghimbir uscat ca condiment pentru carne, bauturi si sosuri.