Varza este foarte buna pentru sanatatea ta: 8 motive sa o consumi regulat

Acum este din ce in ce mai clar ca nutritia joaca un rol esential pentru corpul nostru. Intr-adevar, multe alimente contin substante nutritive importante pentru organism, inclusiv protejarea acestuia impotriva diferitelor boli. Varza nu este cu siguranta cel mai popular aliment, dar are multe beneficii utile care ar trebui luate in considerare pentru sanatatea ta.

1.Varza, buna pentru creierul tau

Batranetea este un proces inevitabil si ale carei  consecinte pot fi daunatoare pentru creier daca cedam unui stil de viata nesanatos. In acest scop, un studiu realizat in Statele Unite si mai precis de catre departamentul medical al Universitatii Rush in 2017 a evaluat beneficiile legumelor cu frunze verzi, inclusiv varza. Dupa ce au intervievat aproape 960 de persoane in varsta, oamenii de stiinta au efectuat evaluari cognitive anuale si au descoperit ca adaugarea unei portii zilnice de legume cu frunze verzi in dieta noastra ar putea fi o modalitate simpla de a promova sanatatea creierului.

Citeste si articolul :   5 beneficii pentru sanatate ale perelor despre care nu stiai

2.Varza are efecte antiinflamatoare

In timpurile normale, inflamatia este un raspuns biologic natural la agresiunile externe, deci este un mecanism de protectie. Cu toate acestea, uneori inflamatia devine „cronica”, caz in care devine rapid daunatoare organismului. Din aceste reactii se dezvolta unele boli. Acesta este in special cazul artritei reumatoide. In acest scop, varza poate fi utila deoarece, ca cataplasma, se stie ca frunzele acestei legume amelioreaza durerile articulare, pe langa tratarea inflamatiei sferei ORL.

3.Varza este bogata in antioxidanti

Organismul produce in mod natural si perpetuu substante numite radicali liberi. Acestea sunt deseuri de care organismul trebuie sa scape pentru a evita stresul oxidativ si imbatranirea prematura a celulelor, in special prin utilizarea de antioxidanti pentru a promova eliminarea lor. Si varza ar fi un mare aliat, deoarece contine o multime de antioxidanti,  potrivit acestui studiu.

Publicitate

4.Varza va ajuta sa va detoxificati ficatul

Cand ne dorim consumul excesiv de alcool sau alimente nesanatoase, ficatul se simte supraincarcat cu toxine pe care nu le mai poate elimina in mod corespunzator. Pentru a-i da un impuls, varza este o leguma cu proprietati  remarcabile, deoarece faciliteaza digestia si favorizeaza astfel evacuarea deseurilor.

Citeste si articolul :   Cinci beneficii ale ciupercilor despre care s-ar putea sa nu stiti

5.Varza are proprietati curative

Ulcerul de stomac implica o pierdere de substanta din mucoasa stomacului sau mucoasa tractului digestiv. Este favorizat de consumul de alcool, tutun, anumite medicamente sau chiar stres, dar este in general legat de Helicobacter pylori, o bacterie responsabila de infectiile mucoasei gastrice. Pentru a remedia acest lucru si dupa consultarea unui medic care va va da consimtamantul, este posibil sa folositi suc de varza. Se stie ca acest remediu natural depaseste inflamatia si tulburarile digestive datorita proprietatilor sale de vindecare, care sunt utile in tractul gastro-intestinal.

6.Varza favorizeaza pierderea in greutate

La 22 kcal la 100 de grame, varza este fara echivoc un aliment cu continut scazut de calorii, util pentru pierderea in greutate, cu conditia, desigur, ca este consumat ca parte a unei diete sanatoase. Continutul sau de fibre ii confera statutul de adevarat aliat de slabire, dupa cum arata acest studiu publicat .

7.Varza este bogata in vitamina C

Cand ne gandim la acidul ascorbic sau la vitamina C, mintea noastra tinde sa vizualizeze citrice precum lamaia sau portocala. Cu toate acestea, varza este o leguma care contine vitamina C . Activitatile acestei vitamine sunt diverse. Printre acestea: asimilarea fierului, intarirea sistemului imunitar si apararea impotriva infectiilor virale sau bacteriene.

Citeste si articolul :   5 beneficii ale pepenelui pentru sanatate, care dovedesc ca este mancarea perfecta de vara

8.Varza scade riscul de hipertensiune

Cand tensiunea arteriala este anormal de mare, se numeste tensiune arteriala crescuta. Pe termen lung, hipertensiunea arteriala poate creste riscul de a dezvolta probleme cardiace si renale. Acest studiu, publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, arata ca consumul regulat de legume crucifere si, prin urmare, de varza, reduce semnificativ riscul de hipertensiune.

Publicitate

Autor