Beneficiile extraordinare ale cimbrului pentru sanatate si frumusete. Cand trebuie culeasa planta pentru a avea efect

Originar din zonele aride si stancoase din bazinul mediteranean, cimbru ofera anumite proprietati medicinale formidabile. Pe langa utilizarea acestei plante aromatice la gatit, proprietatile sale antiinflamatorii, beneficiile sale antiseptice si continutul sau de antioxidanti o fac un adevarat aliat in ameliorarea afectiunilor intestinale si respiratorii. Astfel, reprezinta un stimulent al imunitatii si un antiinfectios cu spectru larg, care trebuie utilizat fara moderare.

Multe specii cresc in gradini, unele cu frunze ornamentale sau care dau un miros original, cum ar fi cimbru de lamaie. Cimbru comun (Thymus vulgaris) si cimbru salbatic (Thymus serpyllum) sunt cele mai bune pentru remedii naturale. Cel mai bine este sa le culegeti la jumatatea zilei, cand soarele le-a crescut concentratia de ulei esential.

Utilizarile sale

Cu proprietati antiseptice, antispastice si anti-tuse, cimbrul este eficient impotriva durerilor de gat si este recomandat impotriva tusei, racelii, sinuzitei, rinitei, bronsitei sau altor afectiuni ale tractului respirator si sferei ORL. Cel mai bun mod de a curata rapid bronhiile este de a inhalaaburii degajati de o infuzie fierbinte de cimbru. Un ceai de cimbru este, de asemenea, un drenaj excelent pentru ficat.

Citeste si articolul :   Condimentul oregano: proprietati si utilizari benefice

Puteti bea doua-trei cani dintr-o infuzie de cimbru salbatic sau cimbru de casa in timpul zilei, care va avea ca efect eliminarea toxinelor din organism si combaterea radicalilor liberi. Se pun 30 g de planta la 1 litru de apa si adaugati o lingura de miere deoarece gustul este destul de puternic. De asemenea, puteti indulci cu miere de cimbru. Aceasta planta medicinala are si proprietati tonice si stimuleaza sistemul nervos. In acest caz, cresteti doza la 50 g (putin mai mult de 3 linguri) la litru de apa. In cele din urma, actiunea sa antispastica este recomandata pentru sanatatea digestiva si pentru ameliorarea tulburarilor stomacale. Balonare, diaree, gaze, crampe … lasa-l sa se infuzeze cateva minute in apa care fierbe. De asemenea, beneficiati si de fenoli, molecule antioxidante cu multe virtuti. Retineti ca, la fel ca cimbru, mai multe ierburile si condimentele te ajuta sa ramai sanatos .

Cum se usuca cimbru?

Alegeti cateva crengute de cimbru din gradina dvs. si legati tulpinile impreuna pentru a forma un buchet. Apoi uscati-le agatandu-le cu susul in jos. De asemenea, le puteti intinde pe ziar intr-un loc intunecat si cald timp de 1-2 saptamani. Odata ce frunzele sunt uscate, tot ce trebuie sa faci este sa le folosesti pentru a- ti pregati ceaiurile de plante si infuziile .

Citeste si articolul :   8 beneficii pentru sanatate ale rosiilor

Ingredientele active ale cimbrului

Componentele sale sunt multiple, in special in uleiul esential de cimbru care este adesea utilizat in medicina pe baza de plante: linalol, deparazitare, antifungic si formidabil antibacterian care face posibila combaterea candidozelor si infectiilor, stimuland in acelasi timp sistemul imunitar; timol, antiinfectios si antiparazitar; geraniol, neurotonic, stimulant si antiviral.

Cimbrul contine si flavonoide (luteolol, apigenol etc.), pe langa faptul ca este o sursa considerabila de vitamina C. Cimbrul uscat este o sursa buna de mangan, calciu si vitamina K, esentiala pentru reglarea coagularii sangelui.

Care sunt celelalte utilizari ale sale?

PRODUSE COSMETICE

Apreciata in cosmetica naturala, cimbrul poate inlocui pasta de dinti datorita proprietatilor sale antiseptice. Udati periuta de dinti si presarati cu pulbere de cimbru. A se utiliza de 2 pana la 3 ori pe saptamana.

Apa de gura

Sub forma unei ape de gura sau a unei gargare, efectul sau antiinflamator amelioreaza tulburarile sferei bucofaringiene: cavitati, respiratie urat mirositoare, gingivita … Un decoct de cimbru este, de asemenea, eficient impotriva durerii in gat. Luati cimbru uscat (5 g) si lasati-l sa se infuzeze timp de 10 minute intr-o oala cu apa clocotita (10 cl). Acum puteti filtra si utiliza aceasta infuzie (racita) pentru ingrijirea dumneavoastra, procedand ca pentru o apa de gura clasica.

Citeste si articolul :   Iata ce trebuie sa faci daca esti depistat pozitiv cu Covid-19 sau daca ai primele semne

Pentru varietate, puteti opta si pentru o apa de gura in amestec cu bicarbonat de sodiu , ideala pentru indepartarea placii.

PENTRU PAR

Cateva tulpini intregi fierte in putina apa sunt folosite pentru a face o lotiune tonica pentru scalp, pentru a fi folosita ca si clatire dupa samponare.

Autor