De ce este buna quinoa pentru tine?

Expertii Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura definesc quinoa ca fiind „un aliment cu valoare nutritiva ridicata, o biodiversitate impresionanta si esential pentru conceptul de alimentatie sanatoasa”.

Quinoa: beneficii generale pentru sanatate

Poate ca cel mai impresionant lucru despre quinoa este continutul sau ridicat de nutrienti. Poate fi utilizat in locul oricaror alte boabe, oferind chiar si cantitati mici de fitonutrienti.

Quinoa este bogata in proteine, ceea ce o face diferita de majoritatea celorlalte boabe. Motivul pentru aceasta este lipsa unei cantitati suficiente de 2 aminoacizi – lizina si izoleucina. Quinoa are mult mai multe dintre ele, ceea ce o  face o parte ideala a oricarei diete proteice. Lizina joaca un rol important in dezvoltarea si repararea tesuturilor, in timp ce izoleucina accelereaza metabolismul si reduce grasimile stocate.

In ceea ce priveste continutul de grasimi, quinoa depaseste alte cereale. Acestea furnizeaza 1 gram de grasimi versus 350 de calorii, comparativ cu doar 63 de calorii din quinoa. In acelasi timp, aceste grasimi sunt utile – din grupul de omega-3 nesaturati, in special acidul alfa-linolenic (ALA).

Quinoa este, de asemenea, mult mai mare in anumite vitamine si minerale – calciu, folat, riboflavina (vitamina B2), fosfor, cupru, mangan, magneziu si unii tocoferoli (o forma de vitamina E). De exemplu, calciul este de 2 ori mai mare decat in alte cereale.

Bogatia fitonutrientilor din quinoa este asigurata de diversi antioxidanti. Cantitatea de flavonoide quercetina si kaempferol este deosebit de mare. De fapt, exista chiar mai multe dintre ele aici decat in sursa populara a acestor substante, cum ar fi afinele.

Exista doar aproximativ 155 de calorii la 100 de grame de quinoa.

Efectele antiinflamatorii ale quinoa

Desi majoritatea cercetarilor in aceasta directie sunt inca in faza de laborator, rezultatele sunt promitatoare: un consum normal de quinoa intr-o zi este suficient pentru a reduce inflamatia. Substantele chimice care contribuie la acest efect apartin grupului de acizi fenolici (glicozide fenolice), inclusiv grupul de vitamina E, precum si polizaharide.

Conform unor rapoarte, continutul de saponine – fitonutrienti gasiti in principal in cojile semintelor de quinoa – au, de asemenea, efecte antiinflamatorii.

Citeste si articolul :   10 lucruri care se intampla cu corpul tau cand mananci doua banane pe zi

Alte beneficii pentru sanatate ale consumului de quinoa

Multe studii au aratat deja ca quinoa reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2 si acest lucru are sens – datorita continutului ridicat de fibre – una dintre componentele cheie necesare pentru reglarea nivelului de zahar din sange. Cel putin unele dintre componentele antiinflamatorii sunt susceptibile sa functioneze in aceasta directie.

Acest mecanism poate explica capacitatea quinoa de a reduce nivelul colesterolului rau – un fapt care reduce in mod natural riscul formarii placii pe peretii vaselor de sange si a bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.

Unele date de referinta indica faptul ca fitonutrientii din quinoa sunt cancerigeni si antialergici. Acesta din urma face planta foarte recomandata persoanelor care ar trebui sa evite utilizarea altor cereale datorita continutului lor de gluten.

Semintele de quinoa sunt usor degradate in organism, facandu-le un aliment potrivit pentru copii mici si adolescenti.

Autor