Zona Zoster: Care sunt simptomele, cat dureaza si cum se trateaza

In timp ce varicela afecteaza in principal copiii mici, virusul se poate reactiva la varsta adulta ca zona zoster. Aceasta patologie infectioasa se caracterizeaza prin eruptii cutanate dureroase localizate pe piept, fese, spate, gat sau fata. In acest articol, aflati cat dureaza simptomele de zona zoster si cum sa tratati afectiunea.

Zona Zoster este o boala virala cauzata de reactivarea virusului varicelei. Multi oameni poarta virusul varicelei zoster in ei. Adesea, aceasta infectie primara apare in copilarie si virusul se instaleaza in ganglionii nervosi sensibili. Cativa ani mai tarziu, reactivarea aceluiasi virus se poate manifesta si poate duce la zona zoster.

Factori care pot determina reactivarea virusului

Temandu-se de posibilele reactii adverse, unii parinti prefera sa nu isi vaccineze copiii impotriva varicelei . Cu toate acestea, virusul varicelo-zosteric, care apartine grupului de virus herpes, este foarte contagios. Si in timp ce majoritatea se recupereaza dupa aceasta infectie in cateva zile, virusul poate reaparea cativa ani mai tarziu.

Publicitate

Factorii care promoveaza zona zoster sunt:

Varsta: zona zoster afecteaza mai frecvent adultii peste 50 de ani.

O scadere a sistemului imunitar: Anumite situatii cronice, cum ar fi stresul persistent, oboseala prelungita sau lipsa somnului care se instaleaza in timp, pot modifica apararea imuna a corpului si poate sa apara zona zoster.

O boala care determina o scadere a imunitatii: Cand sistemul imunitar este slabit de cancer, boli neurologice sau infectii, virusul varicelei zoster se poate reactiva.

Care sunt simptomele bolii?

Spre deosebire de varicela care provoaca febra, cefalee, roseata, cosuri mici pe tot corpul si mancarime, zona zoster ia o forma diferita. Printre simptomele sale:

Citeste si articolul :   Ce trebuie sa stii despre saturatia de oxigen (SpO2) din sange. Care este saturatia normala si care sunt primele semne ale unei saturatii scazute de oxigen

O eruptie cutanata localizata pe calea unui nerv senzorial si pe anumite parti ale corpului, cum ar fi pieptul, partile laterale, abdomenul inferior si uneori pe organele genitale, gatul, fata sau chiar spate.

Durerea nevralgica si aparitiile dureroase pot aparea inainte, in timpul sau chiar dupa infectie.

Mancarimea severa a pielii insoteste nevralgia.

Senzatiile de arsura si furnicaturi apar de-a lungul caii nervului senzorial si pot fi urmate de roseata.

O febra moderata , care poate ajunge la peste 38 ° C.

Durerea localizata pe o singura parte poate aparea timp de 2 pana la 3 saptamani.

Pierderea sensibilitatii in zone mici ale pielii.

De obicei, aceasta infectie este usoara si vindecarea are loc la 2-3 saptamani dupa aparitia primelor simptome. Cu toate acestea, o persoana in varsta, o persoana imunocompromisa (care sufera de cancer sau SIDA, de exemplu) sau o persoana care sufera de zona zoster oftalmica poate prezenta complicatii. In plus, femeile insarcinate sau cele care au un nou-nascut trebuie sa fie foarte vigilente. Acest virus poate fi periculos pentru fat si copilul sub 6 luni . Daca sunteti expus riscului, luati in considerare consultarea unui medic pentru a va prescrie un tratament adecvat.

Complicatii

Posibilele complicatii sunt:

Publicitate

Nevralgia postherpetica – este cea mai frecventa complicatie. 10-15% din pacientii cu zona zoster vor experimenta durere severa de lunga durata la nivelul zonei de piele unde au aparut veziculele, chiar dupa ce eruptia s-a vindecat complet. Durerea poate persista luni de zile si foarte rar, ani, avand un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Durerea severa este mai frecventa la pacientii in varsta si se insoteste de o sensibilitate extrema la caldura si frig in zona de piele afectata.

Citeste si articolul :   12 motive pentru care mainile si picioarele sunt reci

Herpes zoster oftalmicus – apare cand eruptia implica ochiul. Poate afecta temporar sau definitiv vederea, putand cauza orbire si este foarte dureroasa.

Hepes zoster care se extinde la nivelul urechii – se numeste si sindromul Ramsay Hunt sau zoster geniculat. Apare cand eruptia afecteaza nervul facial. Poate cauza surditate si tulburari de echilibru. Se poate manifesta cu paralizie Bell (pareza faciala periferica).

Suprainfectia bacteriana a pielii – daca veziculele nu sunt ingrijite adecvat, se poate produce suprainfectia bacteriana a zonelor de piele deschise.

Foarte rar – pneumonie, encefalita (inflamatia creierului), deces (la pacientii imunocompromisi)

Care este tratamentul medical obisnuit pentru zona zoster?

Pentru tratarea bolii, medicul poate sugera mai intai dezinfectarea pielii folosind un antiseptic care are activitate fungicida. Apoi, specialistul poate prescrie un antiviral pentru a reduce sarcina virala a virusului zoster. In plus, pentru a reduce durerea, el poate recomanda tratamentul cu paracetamol combinat cu codeina. In plus, merita sa ne amintim ca vaccinarea impotriva zona zoster este recomandata persoanelor cu varsta peste 65 de ani.

Zona de piele cu eruptia cu vezicule trebuie spalata cu delicatete cu apa rece, o data sau de doua ori pe zi. Comprese cu lotiune cu calamina, solutie 5% acetat de alumininu (solutie Burow) si bai caldute de ovaz ar putea ajuta la ameliorarea senzatiei de mancarime. Medicul poate recomanda un unguent cu antibiotic pentru a trata o infectie bacteriana la nivelul zonelor deschise.

Citeste si articolul :   6 modalitati naturale de a scapa de constipatie si balonare

Odata aparuta nevralgia postherpetica, sunt disponibile mai multe tipuri de medicamente al caror scop este modificarea modului in care semnalele dureroase sunt percepute la nivelul sistemului nervos central. Medicamentele antialgice obisnuite nu au un efect pentru acest tip de durere. Tratamentul este recomandat de medicul specialist neurolog:

Agenti neuroactivi (ca de exemplu, antidepresive triciclice)

Medicamente antiepileptice (ca de exemplu, gabapentina, pregabalin)

Medicamente narcotice si non-narcotice, administrate sistemic (opioide) si topic (pach-uri si creme cu lidocaina)

Pacientii cu herpes zoster oftalmic trebuie sa fie consultati de urgenta de un medic oftalmolog.

Internarea in spital este indicata in cazul pacientilor cu:

Simptome severe
Imunodepresie

Prezentare atipica (eg, mielita)
Implicarea a mai mult de 2 dermatomere

Zona zoster diseminata
Suprainfectie bacteriana faciala severa

Afectare oftalmologica
Afecare cerebrala

Sfaturi pentru ameliorarea bolii

Pentru a ameliora mancarimea si durerea asociate cu zona zoster, este posibil sa optati pentru solutii naturale ca adjuvant:

Faceti zilnic dusuri si bai cu apa calduta sau rece folosind un sapun ultra-bogat

Aplicati comprese reci pentru a ameliora durerea si mancarimea

Purtati haine largi, usoare, de preferinta bumbac

Evitati zgarierea leziunilor

Atentie: consultati intotdeauna medicul dumneavoastra pentru un diagnostic corect.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.