Clementine: beneficii si diferente fata de mandarine

Clementinele sunt un hibrid intre mandarina si portocala care merita cunoscut. Nu numai ca se remarca prin caracteristicile lor organoleptice, dar ofera si o cantitate semnificativa de nutrienti esentiali.

Acestea contribuie astfel la mentinerea sanatatii bune atunci cand sunt incluse intr-o dieta variata si echilibrata. In plus, fac posibila cresterea spectrului de fructe consumate.

Ce sunt clementinele?

Clementinele sunt ca niste portocale mai  mici, usor de curatat si au un gust mai dulce decat majoritatea fructelor citrice. In plus, de obicei nu contin seminte in interior, ceea ce este o alta caracteristica care le diferentiaza de restul fructelor de felul lor. Datorita acestor calitati, cei mici le accepta usor.

Din punct de vedere nutritional, este de subliniat contributia lor in vitamina C. De asemenea, contin o cantitate mare de fitochimice cu capacitate antioxidanta.

Publicitate

Cu toate acestea, trebuie amintit ca unii dintre acesti compusi pot interactiona cu anumite medicamente. Din acest motiv, daca tineti o dieta farmacologica, ar trebui sa intrebati medicul dumneavoastra daca puteti consuma aceste fructe.

Citeste si articolul :   Anemie cu deficit de fier

Cand vine vorba de energie, 100 de grame de clementine furnizeaza aproximativ 50 de calorii, aproape toate provenind din carbohidrati. Clementinele contin si fibre, precum si unele vitamine B. Sunt chiar o sursa de apa, ajutand la asigurarea unei hidratari adecvate.

Beneficiile clementinelor

Cele mai multe dintre beneficiile clementinelor sunt legate de continutul lor de vitamina C. Acesta este un nutrient capabil sa stimuleze functia imunitara.

Acest element imbunatateste atat sistemele innascute, cat si cele adaptive. Mentinerea nivelurilor de vitamina C in limite adecvate reduce incidenta bolilor infectioase si imbunatateste gestionarea simptomelor daca acestea se dezvolta.

Pe de alta parte, vitamina in sine este, de asemenea, capabila sa imbunatateasca sinteza de colagen endogen. Aceasta din urma este cea mai abundenta proteina din corpul uman, deoarece face parte din aproape toate tesuturile.

Acesta este responsabil pentru furnizarea de elasticitate si contractilitate muschiului, printre altele.

Fitochimicele gasite in clementine beneficiaza si ele. Aceste elemente sunt capabile sa neutralizeze formarea radicalilor liberi si acumularea ulterioara a acestora in tesuturi. Acest mecanism este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta boli cronice si complexe.

Citeste si articolul :   Iata alimente bogate in zinc si vitamina C pe care sa le adaugati in lista dvs. de cumparaturi

Diferentele cu mandarinele

Clementinele si mandarinele sunt doua fructe care au mai multe asemanari. Dar ele sunt intr-adevar diferite.

In primul rand, este esential sa retineti ca pielea mandarinelor este lipita mai aproape de carne, astfel incat mandarinele pot fi mai greu de decojit. De asemenea, au seminte. In cele din urma, aroma lor este mai acida.

Mai mult, clementinele sunt alimente a caror cultura este mult mai veche. Intr-adevar, clementina a inceput sa fie recoltata in secolul al XIX-lea in Asia, desi a migrat treptat spre tarmurile Mediteranei.

Publicitate

Publicitate

Autor