Pentru ca ne apropiem de sarbatorile pascale, iata o lista cu sase ecranizari remarcabile despre viata lui Iisus. Sa aveti sarbatori cu pace!
Jesus of Nazareth/Iisus din Nazaret (Franco Zeffirelli, 1977)
Figura lui Robert Powell ne vine in primul rand in minte cand ne gandim la filmele despre Iisus. Hristos cu ochii larg deschisi ai lui Powell (regizorul Zeffirelli i-a cerut in mod special sa nu clipeasca, pentru a iesi ochii in evidenta) e o prezenta eterica, spiritualizata, usor rupta de realitate. Actorii din rolurile secundare – inclusiv Anne Bancroft, IanMcShane, James Mason si Laurence Olivier – sunt cei care umanizeaza aceasta bucata filmata din Biblie. Drama biblica si ampla evocare a vietii si suferintelor lui Iisus Hristos, de la nastere pana la rastignire, Iisus din Nazaret este o impecabila realizare cinematografica, de 382 de minute, dinamizata de muzica lui Maurice Jarre.
Iata cu ce ganduri s-a apropiat Robert Powell de proiect: „Mi-era teama. Cu orice alt rol, un actor are sansa sa interpreteze perfect. Dar cu rolul asta, nu aveam nicio sansa. Un om nu poate interpreta un zeu.” Intrebat daca i-a placut sa-l interpreteze pe Iisus, Powell a spus ca „a fost lucrul cel mai dificil pe care l-a realizat vreodata”: „A fost pur si simplu extenuant. Am pierdut aproximativ zece kilograme in timpul filmarilor. A fost singurul rol in care apaream in fiecare scena si pentru care trebuie sa invat sapte pagini de scenariu pe zi. A fost singurul rol in care nu am putut folosi nici macar o farama din propria personalitate. De exemplu, daca soseam intr-o dimineata pe platouri enervat sau prea obosit, un alt rol mi-ar fi dat ocazia sa folosesc aceste emotii. Dar cu Iisus nu puteam”.
King of Kings (Nicholas Ray, 1961)
Povestea lui Iisus Hristos, de la nasterea sa in Bethleem pana la crucificare si Inviere. Majoritatea evenimentelor descrise in Noul Testament apar in film – de la botezul facut de Ioan Botezatorul, la miracole: vindecarea orbului, inmultirea pestilor si a painilor etc.
Publicitate
Filmul incepe cu invazia romana in anul 65 I.H., incoronarea lui Irod Antipas, dupa ce acesta isi ucide tatal. Revolta condusa de Barabas si decapitarea lui Ioan ca pret platit de Irod pentru dansul Salomeei apar, de asemenea, in film.
Cu o solemnitate trista, arborata pe figura, actorul Jeffrey Hunter avea 34 de ani atunci cand filmul a iesit in cinematografe.
Evanghelia dupa Matei/Il vangelo secondo Matteo ( Pier Paolo Pasolini, 1964)
Desi Iisus din Nazareth al lui Zeffirelli este cel mai celebru film cu tematica biblica, Evanghelia dupa Matei al lui Pasolini este cel mai bun film despre Iisus, in viziunea criticii de specialitate. O tulburatoare docu-drama alb-negru, un film circumscris in mod esential figurilor umane si privirilor.
Patimile lui Hristos/The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004)
Patimile lui Hristos, al lui Mel Gibson, prezinta ultimele ore din Viata lui Iisus, mai exact perioada dintre ruga in Gradina Getsemani si rastignirea pe cruce. Doisprezece minute din film sunt dedicate momentului flagelarii, secventa tulburand credinciosi si atei deopotriva prin cruzimea imaginii – bucati de carne se imprastie pe dale sub loviturile bicelor cu cuie – si prin durata ei. Prelungirea exagerata a momentului a dus la acuzarea lui Mel Gibson de sadism, de catre critica de specialitate. Cu romanca Maia Morgenstern in rolul Mariei, si Jim Caviezel protagonist, este unul dintre cele mai cunoscute filme.
The Last Temptation of Christ (Martin Scorsese, 1988)
O viziune noua asupra Noului Testament, filmul lui Scorsese este de fapt povestea ultimei perioade din viata lui Iisus, din perspectiva personajului uman, nu a celui divin. Desi cronologic sunt respectate toate etapele biblice ale povestirii, filmul adauga o alta latura povestii, un exercitiu filosofic in care se pune intrebarea… cum ar fi evoluat lucrurile daca IIsus ar fi cedat ispitei? Filmul a starnit vii controverse, fiind blamat chiar de biserica catolica.
Cu ochi arzatori si chinuit de patimi, fiul lui Dumnezeu jucat de Willem Dafoe este cu totul omul ispitelor carnii. Merita oare agonia? Sau ar trebui sa renunte si sa-si intemeieze o familie cu Maria Magdalena. Maestrul la fel de pasional Martin Scorsese cauta la fel de neobosit un raspuns.
The Messiah (Roberto Rossellini, 1975)
Daca primele 20 de minute contin o concisa si stralucita istorie a evreilor, urmatoarele prezinta viata lui Iisus fara miracole. Asemenea preotului din Rome, Open City (al aceluiasi Rossellini), intelegem din acest film ca provocarea este aceea de a trai o viata sub semnul generozitatii, al bunatatii.
O prezenta placuta, Pier Maria Rossi in rolul lui Iisus Hristos este un predicator din clasa muncitoare, fara fineturi si fara pretentii, pe jumatate tamplar (aproape intotdeauna lucreaza ceva cu mainile). Daca cei blanzi vor mosteni Pamantul, el va fi primul…
Viata lui Iisus/The Greatest Story Ever Told (George Stevens, 1965)
Un preferat al lui Ingmar Bergman – Max von Sydow e cavalerul care joaca sah cu moartea in A saptea pecete/The Seventh Seal (1957). In rolul lui Iisus: maret in suferinta si moarte – chiar si atunci cand centurionul jucat de John Wayne trage concluzia „Cu adevarat acesta a fost fiul lui Dumnezeu”, scrie cinemagia.
Publicitate