7 alimente accesibile care intaresc inima

Pentru a trai o viata lunga si sanatoasa, trebuie sa aveti grija nu numai de cei patru pereti ai spatiului de locuit, ci si de propriul corp. Si daca consideram ca oamenii mor mai des din cauza bolilor sistemului circulator din tara noastra, atunci trebuie sa avem grija deosebita de inima. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa „hraniti” corect muschiul principal al corpului.

Somon

Contine acizi grasi omega-3, proteine, acizi grasi polinesaturati, potasiu, fosfor, fier, vitaminele E, B1, B2, PP.

Care este beneficiul : acidul gras omega-3 previne formarea placilor aterosclerotice pe peretii vaselor de sange, reduce riscul de a dezvolta tumori; proteinele intaresc sistemul imunitar si umple corpul cu energie.

Norma : de 3-4 ori pe saptamana, 300 de grame.

Publicitate

Rosii

Contin potasiu, caroten, crom, licopen, vitamine E, PP, C, fibre.

Care sunt beneficiile : potasiul intareste vasele de sange ale inimii, reduce usor presiunea arteriala si intracraniana; licopenul este un excelent antioxidant care ajuta la protejarea organismului de cancer.

Citeste si articolul :   10 alimente antiinflamatoare de inclus in dieta ta

Norma : 2 bucati pe zi.

Cum se poate consuma  : din tocana, la gratar sau sub forma de suc de rosii, licopenul se absoarbe mai bine decat din rosia cruda.

Vin rosu

Contine mai mult de 30 de microelemente, vitamine PP, P, B1, B2, B6, B12, flavonoide.

Care este beneficiul : substantele biologic active impiedica formarea placilor pe peretii vaselor de sange; continutul ridicat de querticina flavonoida reduce riscul de a dezvolta tumori canceroase.Taninurile actioneaza ca radioprotectori, crescand rezistenta organismului la radiatii daunatoare.

Norma : 100-150 g pe zi.

Cum se consuma : serviti vin inainte de pranz sau cina. Nu depasiti norma: efectul terapeutic nu va creste si poate aparea dependenta de alcool. Minorii, femeile insarcinate nu ar trebui sa bea deloc alcool, precum si persoanele cu contraindicatii.

Caise proaspete  si caise uscate

Contin acizi organici, caroten, vitamina C, PP, B1, B2, B15, magneziu, potasiu, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, cobalt, iod, siliciu, mangan, zinc, molibden, nichel, argint si titan, quericina .

Citeste si articolul :   Gradina de legume pentru pervaz: 8 legume si ierburi care sunt usor de cultivat acasa

Care sunt beneficiile : querticina protejeaza si intareste vasele de sange; potasiul imbunatateste ritmul cardiac; fosforul si magneziul cresc eficienta, ajuta la suportarea suprasolicitarii emotionale; alte oligoelemente normalizeaza procesul de hematopoieza.

Norma : 3-5 bucati pe zi, nu mancati mai mult de 300 de grame pe zi, deoarece aceste fructe au si efect laxativ.

Ceai verde

Contine flavonoide, vitaminele D, E, K, C, P, grupa B, zinc, calciu, fosfor, fier, fluor, iod, magneziu, mangan, quercetina.

Care sunt beneficiile : quercetina intareste vasele de sange, previne aparitia bolilor cardiovasculare si oncologice; vitamina E regleaza metabolismul grasimilor si incetineste imbatranirea; oligoelemente tonifiaza, imbunatatesc starea de spirit, normalizeaza nivelul glicemiei.

Norma: 2-3 pahare pe zi.

Cum se bea : Numai ceaiul bun si proaspat preparat are proprietati benefice.

Merisor

Contine tanin, vitaminele C, E, potasiu, magneziu, citric, acizi chinici.

Care este beneficiul : taninul elimina din organism substantele nocive; vitamina C intareste vasele de sange si sistemul imunitar; potasiul si magneziul mentin muschiul inimii in stare de functionare, ajuta la conducerea impulsurilor nervoase si la mentinerea echilibrului acido-bazic; vitamina E protejeaza celulele si tesuturile de daune.

Citeste si articolul :   Cinci obiceiuri alimentare care slabesc sistemul imunitar

Norma : 100-200 grame pe zi.

Cartofi

Contine potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, nichel, cobalt, iod, vitaminele C, B1, B2, B6, B9, PP, D, K, E, acizi diferiti.

Care sunt beneficiile : potasiul sustine vasele de sange; vitamina C creste imunitatea; fierul contribuie la fluxul normal de sange; metionina, colina  si acizii glutamici scad nivelul colesterolului din sange.

Norma : 200 g de 2-3 ori pe saptamana

Publicitate

Autor