Nu stim niciodata cand ne uitam la un ou care este cu adevarat sanatos si care nu este.
Cei mai multi dintre noi adora sa manance oua, in diferite forme: ou fiert, omleta, ou ochi, ou posat, etc. Oul este un aliment extrem de versatile datorita modurilor sale de pregatire si este de asemenea foarte sanatos. Dar nu toate ouale arata la fel; unele oua au galbenusuri portocalii inchise, in timp ce altele au o culoare mult mai deschisa. Ne-am intrebat ce ar putea insemna asta – culoarea galbenusului spune ceva despre sanatatea gainii sau despre valoarea nutritionala a unui ou?
Galbenus de ou
Se spune ca culoarea si forma galbenusului spun ceva despre starea de sanatate a gainii care a creat oul respectiv. In general, cu cat galbenusul de ou este mai intunecat, mai ferm si mai rotund, cu atat gaina respective a fost mai fericita, mai putin stresata. Se presupune ca este un semn ca acea gaina a avut multa libertate de miscare si, de asemenea, s-a bucurat de o dieta bogata si variata. Un galbenus mai usor sau de o culoare mult mai deschisa, pe de alta parte, indica o viata nesanatoasa gainii. Aceste informatii au fost considerate mult timp adevaruri, dar s-au dovedit recent a fi deloc adevarate!
Cu toate acestea, acest lucru lasa intrebarea deschisa: ce cauzeaza diferenta de culoare in galbenusurile de ou si ce inseamna?
Alimentatie
Stim un lucru: galbenusurile de oua vin intr-o mare varietate de culori, de la portocaliu inchis la galben deschis. Dar ce inseamna asta? Se pare ca nu spune nimic despre sanatatea sau stilul de viata al gainii sau despre cat de sanatos este galbenusul pentru persoana care il mananca. Culoarea galbenusului, se pare ca indica doar ce a mancat gaina inainte de a depune oul. Daca mancarea consumata de gaina continea mult grau, galbenusurile vor fi de un galben mai deschis, iar daca gaina are o dieta echilibrata de porumb si lucerna, galbenusurile vor fi mai intunecate. Acest lucru se datoreaza carotenului din porumb si lucerna.
Consecinte
Nimic din toate acestea nu are niciun efect asupra valorii nutritive sau a gustului oualor. Toate galbenusurile de ou contin vitaminele A, D, E si K – indiferent de culoarea lor – si au mereu acelasi gust. In ultimul timp exista o tendinta de a fi cumparate ouale organice in detrimental oualor de la gaini care sunt tinute in captivitate inchisa, iar adevarul este ca conditiile de viata ale gainilor nu afecteaza cat de sanatos este oul.