Cum putem afla acasa daca un ou este proaspat

Densitatea oului proaspat este in medie de 1,088 kg/L,dupa 21 de zile si poate sa ajunga la 1, 059 kg/L ,dupa cinci luni la 1 ,049 kg/L ,iar dupa opt luni la 1 ,033 kg/L. Cand are valoarea de 1 ,015 kg/L oul este complet alterat.

Proba in apa obisnuita

Consta in introducerea oualor din lotul de examinat pe rand intr -un vas cu apa cu fundul plat.
In functie de pozitia oului in vasul cu apa si de marimea unghiului format intre axul longitudinal al oului si fundul vasului se apreciaza starea de prospetime a oului.

Oul proaspat pana la 4 zile are o pozitie orizontala la fundul vasului ,cu axul mare paralel cu fundul vasului. Pe masura ce oul se invecheste ,el tinde spre verticalitate astfel ca oul vechi de 30 de zile adopta o pozitie verticala ,formand intre acesta si axul mare al oului un unghi de 90.

Ouale care au mai mult de 30 de zile se ridica la suprafata apei.. Intre 4 zile si 30 de zile vechimea oului se apreciaza dupa marimea unghiului format intre axul mare al oului si fundul vasului.

Examenul organoleptic

Examinarea oului spart se foloseste ori de cate ori nu se poate stabili prospetimea prin analiza oului intreg. In acest scop oul se sparge si se transfera continutul intr o placa Petri sau pe o suprafata plana unde se apreciaza mirosul ,aspectul, culoarea si consistenta fiecarui component.

Analiza se desfasoara la temperatura mediului ambient. La oul proaspat mirosul este caracteristic ,albusul este de culoare alba cu nuanta usor albastruie cu consistenta gelatinoasa ,galbenusul este de culoare galbena, diferite nuante si are o forma specifica.

La oul vechi se constata un miros de statut ,de mucegai sau daca s -au instalat procesele de alterare mirosul poate fi de ranced ,de hidrogen sulfurat sau chiar de mercaptan Albusul in acest caz este lichefiat si are culoarea cenusiu verzui ,galbenusul are o culoare maslinie pana la negru verzui. ,isi pierde forma sferica si consistenta amestecandu -se cu albusul.

Autor