De ce trebuie sa consumam alimente de culoare violet?

Stiati ca fructele si legumele de culoare  violet sunt excelente pentru sanatatea dumneavoastra?

Numeroase studii arata ca, cu cat alimentele  sunt mai  inchise la culoare  , cu atat contin mai multi antioxidanti . Acestea reduc inflamatia si stresul oxidativ din organism.

Procesele inflamatorii sunt principalii factori declansatori pentru dezvoltarea cancerului.

Pentru a va proteja impotriva aparitiei bolilor maligne in timp, este necesar sa includeti urmatoarele alimente in dieta zilnica .

Publicitate

Sfecla

Culoarea rosu-violet intens a acestei legume indica un continut ridicat de betalaina, un pigment cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare.

Consumul de sfecla va va reduce riscul de hipertensiune arteriala, probleme digestive si cancer. Aceasta leguma radacina ofera multa energie datorita carbohidratilor, proteinelor si grasimilor sanatoase, deci este o parte esentiala a dietei sportivilor expusi unei activitati fizice ridicate.

Sfecla este bogata in vitaminele A, B1, B2, B6, B12 si C, precum si in minerale precum fosfor, calciu, fier , mangan, iod, cupru si cobalt.

Citeste si articolul :   6 fructe si legume pe care nu ar trebui sa le curatati!

Vinete

Consumul de vinete poate avea un efect benefic asupra performantelor mentale, amelioreaza anemia, reduce riscul bolilor de inima si mentine sanatatea oaselor prin prezenta calciului si fierului.

Vinetele sunt bogate in antioxidanti si reduc riscul de cancer. Sunt bogate in fibre si sustin sistemul digestiv, motiv pentru care expertii il recomanda ca prevenire a cancerului de colon.

Datorita continutului ridicat de fibre si a continutului extrem de redus de carbohidrati, vinetele echilibreaza nivelul zaharului din sange, motiv pentru care este recomandat diabeticilor.

Vinetele sunt bogate in numerosi nutrienti, deci contine proteine, vitamine A, B1, B2, B6 si C, precum si potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, cupru si zinc.

Varza rosie

 

Pe langa proteine, carbohidrati si fibre, varza rosie contine vitaminele A, K si C, precum si antioxidanti care reduc riscul bolilor oculare, osteoporozei, infarctului, diabetului si cancerului.

Afine

Culoarea albastru inchis a fructelor de padure indica faptul ca acestea contin antocianine, substante care protejeaza impotriva accidentului vascular cerebral, cancerului si a altor boli grave.

Citeste si articolul :   Ce se intampla in corpul tau daca mananci vinete. Efectele sunt uimitoare

Afinele  curata tractul urinar, protejeaza impotriva bolii Alzheimer, imbunatateste functia intestinului, imbunatateste vederea, amelioreaza problemele de respiratie, scade colesterolul si are un efect de vindecare asupra gutei si osteoartritei.

Contine acid elagic, care combate celulele canceroase prin incetinirea proliferarii si cresterii acestora.

Afinele sunt bogate in vitaminele B2, C si E.

Cartof dulce violet

Acest tip de cartof dulce provine din Japonia,  este cunoscut pentru longevitate.  Culoarea sa purpurie ascunde o tona de nutrienti. Contine antociani, care au proprietati antiinflamatorii care interfereaza cu functionarea sistemului digestiv.

Cartofii dulci sunt bogati in proteine, beta-caroten, vitaminele B6, C si E, precum si mangan si calciu.

Ceapa rosie

Ceapa rosie sau purpurie contine carbohidrati, proteine, grasimi sanatoase, fosfor, calciu, fier si vitaminele B si C, care sunt importante pentru formarea colagenului si pentru intarirea sistemului imunitar.

Leguma este bogata in mangan, care este important pentru sanatatea oaselor si pentru metabolism.

Autor