6 „ucigasi” ai sistemului imunitar in viata noastra de zi cu zi

Vrei sa fii sanatos si sa eviti ucigasii imuni care se  ascund in viata ta de zi cu zi?

Potrivit medicilor, sistemul imunitar al organismului nu doarme niciodata: este ocupat constant sa inlature  bacteriile si virusii, ceea ce minimizeaza probabilitatea de a suferi o anumita boala.

Cu toate acestea, in viata de zi cu zi exista adevarati „ucigasi” ai sistemului imunitar, care ii suprima functia si ne ameninta cu multe boli, inclusiv bolile cele mai periculoase.

Alimente nesanatoase.

Cartofi prajiti, chipsuri, ciocolata – daca mananci prea mult din ele, corpului tau incepe sa-i lipseasca substantele nutritive. Drept urmare, procesele de baza, inclusiv functionarea sistemului imunitar, nu mai pot functiona 100%, iar persoana devine mai susceptibila la virusi si bacterii.

Publicitate

Cercetatorii de la Universitatea din Bonn au confirmat acest lucru in studiul lor. Constatarile lor arata ca sistemul imunitar raspunde la o dieta bogata in grasimi si  in calorii, la fel ca la o infectie bacteriana.

Citeste si articolul :   15 alimente care cresc nivelul zaharului din sange

La randul sau, aceasta reactie poate avea consecinte dramatice, cum ar fi accelerarea dramatica a dezvoltarii bolilor vasculare sau a diabetului de tip 2.

Picioare reci.

Nu degeaba se spune  ca picioarele trebuie tinute la cald. Corpul nostru reactioneaza la racirea picioarelor: incearca sa se protejeze de alte pierderi de caldura, in urma carora se constrang toate vasele de sange.

Aceasta inseamna ca membranele mucoase, care sunt importante pentru apararea organismului, incep sa fie alimentate prost cu sange. Virusii patogeni intra mai usor in organism prin membranele mucoase deteriorate.

Lipsa de somn.

Un somn bun este o perioada de munca intensa a organismului pentru recuperare: elibereaza multe substante care intaresc apararea organismului. Pentru a fi sanatos, trebuie sa dormi suficient.

Faptul ca corpul persoanelor cu lipsa de somn constanta are o capacitate redusa de a produce anticorpi importanti pentru protectia imunitara a fost confirmat in mod repetat de cercetari.

„Pentru ca organismul sa lupte cat mai bine cu agentii infectiosi, trebuie sa dormiti aproximativ 8 ore pe zi. Expertii spun ca daca dormi mai putin de 6 ore, sanatatea noastra poate fi afectata semnificativ pe termen lung.

Citeste si articolul :   Dr. Mencinicopschi: Lista alimentelor BUNE si lista alimentelor RELE

Fumatori.

Deosebit de periculos pentru sistemul imunitar este faptul ca fumatul dauneaza bronhiilor.

Oamenii de stiinta sustin ca fumatul creste timpul de vindecare si severitatea racelilor, chiar daca este pasiv.

Stres.

Desigur, stresul nu poate fi evitat in viata de zi cu zi. Multe studii arata ca stresul prelungit afecteaza apararea organismului impotriva agentilor patogeni. Numarul de celule din sangele nostru scade, ceea ce ne protejeaza de virusi, bacterii si ciuperci.

Ca urmare, susceptibilitatea la toate bolile creste dramatic. Potrivit oamenilor de stiinta, persoanele aflate in stres constant nu se pot proteja nici macar de virusuri .

Alcool.

Alcoolul nu numai ca scade pragul de inhibare, ci si apararea noastra imunitara. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea din Chicago au descoperit ca mai putine monocite (celule imune) si celule naturale ucigase (care lupta cu agentii patogeni) devin mai mici in corpul nostru la cateva ore dupa ce am baut alcool.

Acest lucru duce la faptul ca organismul reactioneaza mai rau la virusii care ne ataca si bolile deja existente in el se agraveaza.

Autor