5 lucruri de care plantele au nevoie sa creasca

Plantele au nevoie de anumite conditii ca sa creasca, fiecare planta are propriile sale nevoi specifice; fiecare planta prefera sa creasca intr-un anumit tip mediu, desigur, exista o multime de plante diferite care exista in lumea noastra, unele prefera climatele mai reci, in timp ce altele sunt mai confortabile cand temperaturile sunt mai mari. Unele dintre ele pot necesita sa fie udate mai mult in mod regulat, in timp ce altele ar avea performante mai bune atunci cand udarea este mentinuta la minimum. Pentru a rezuma, fiecare planta este diferita si are cerinte de crestere diferite. Cu toate acestea, exista 5 lucruri de care fiecare planta are nevoie. Cantitatile de care au nevoie de ele pot varia de la planta la planta, dar concluzia este ca le necesita in cele din urma.

1. Apa

O planta nu poate trai fara apa; simplu ca buna ziua. Da, exista unele plante (de exemplu, plante suculente, cum ar fi Aloe Vera, planta de jad, etc.) care necesita de fapt foarte putina apa pentru a se intretine, dar chiar si ele ar muri daca nu li se va furniza apa pentru o perioada de timp. Plantele au nevoie de apa pentru a absorbi substantele nutritive din sol si pentru a le deplasa prin corp. Cand udati planta langa radacinile sale, nutrientii din sol in jurul radacinilor se dizolva in apa. Planta este capabila sa absoarba aceasta apa bogata in nutrienti prin radacinile sale si sa o distribuie in diferite parti ale corpului sau. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija impotriva udarii excesive – unul dintre cele mai frecvente obiceiuri ale gradinarilor amatori si, de asemenea, unul dintre cele mai mari motive pentru moartea plantelor – deoarece prea multa apa ar putea impiedica radacinile sa obtina aerul de care au nevoie si sa provoace sufocarea plantei si sa moara.

Citeste si articolul :   Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci pe 1 ianuarie

2. Lumina soarelui

Publicitate

Daca va amintiti orele de biologie din scoala, va amintiti cum plantele folosesc lumina soarelui pentru a efectua fotosinteza – procesul prin care sintetizeaza nutrienti si produc „hrană”. Acest aliment, in esenta zaharuri, ii furnizeaza energia necesara pentru a creste. Cand privati plantele de lumina soarelui, le obligati practic sa tina un fel de „post”. Frunzele lor ar putea muri, iar tulpinile se intind pentru a cauta lumina soarelui evaziva. Astfel de plante ar avea, de asemenea, mai putine fructe si flori. Cu toate acestea, majoritatea plantelor nu necesita expunerea la soare toata ziua; de fapt, supraexpunerea la soare le poate arde frunzele. Deci, asigurati-va ca reglati cantitatea de lumina solara la care va expuneti plantele.

3. Nutrienti

La fel ca noi, oamenii, si plantele au nevoie de substante nutritive pentru a creste si a supravietui. Sursa primara de nutrienti pentru o planta este solul in care creste. In principal, plantele au nevoie de o doza sanatoasa de azot, potasiu si fosfor, necesitand in acelasi timp calciu, sulf si magneziu in cantitati mici. Azotul ajuta la obtinerea frunzelor verzi, fosforul le intareste radacinile si ajuta la cresterea florilor mai mari, iar potasiul este esential pentru combaterea bolilor. Nutrientii isi asuma o importanta mai mare in timpul productiei de fructe, flori sau legume. Daca solul nu este suficient de bogat, puteti folosi si ingrasaminte pentru a furniza plantelor substante nutritive, dar cu precautie impotriva utilizarii excesive a acestora. Ingrasamintele trebuie utilizate numai ca „suplimente alimentare” si nu ca singura sursa de nutritie.

Citeste si articolul :   Apa, drojdie si zahar: 3 ingrediente pe care toata lumea le are la indemana, pentru o recolta bogata de castraveti si rosii

4. Aer

Plantele au nevoie de dioxid de carbon pentru a realiza fotosinteza. Si de unde provine acest dioxid de carbon? Din aer, evident! Plantele „respira” dioxid de carbon si elibereaza oxigen in atmosfera ca parte a procesului de fotosinteza. Aerul poluat care contine fum, poluanti si alte gaze daunatoare restrictioneaza capacitatea plantelor de a inhala dioxid de carbon din aer. Un astfel de aer s-ar putea dovedi daunator pentru ele. De asemenea, ar putea bloca lumina soarelui, care, dupa cum s-a discutat anterior, este vitala pentru cresterea unei plante.

5. Spatiu

Plantele au nevoie de spatiu pentru a prospera. Tulpinile si frunzele ar creste numai daca ar avea spatiu in care sa se extinda. Radacinile se pot aglomera si cresterea lor ar putea fi stopata intr-un spatiu ingust. Fara suficient spatiu, va puteti astepta ca plantele voastre sa aiba dimensiuni mai mici in comparatie cu omologii lor. Plantele supraaglomerate sunt, de asemenea, mai susceptibile la daunatori si boli, deoarece fluxul de aer ar putea fi limitat intr-un spatiu mic.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.