Coronavirus sau o simpla raceala? Simptomele care fac diferenta intre gripa, raceala si noul virus din China

Tusesti, iti curge nasul, te doare in gat si ai febra? Sunt simptome prin care isi este greu sa iti dai seama daca ai o simpla raceala, un virus sau o infectie bacteriana, potrivit Deutsche Welle. La prima vedere, simptomele noului coronavirus, numit 2019-nCoV, sunt similare unei raceli sau gripe.

Simptomele coronavirusului pot include:
– Febra

– Tuse seaca

– Dificultate in respiratie

Publicitate

– Dureri musculare

– Oboseala

Simptomele mai putin tipice coronavirusului sunt:
– Acumulare de mucus in gat

– Durere de cap

– Hemoptizie (Eliminare de sange prin tuse, provocata de o hemoragie a cailor respiratorii, mai ales in cazurile de tuberculoza pulmonara)

– Diaree

Simptome atipice coronavirusului:
– iti curge nasul

– durere in gat

Rinoreea si durerea in gat sunt de obicei semne de infectie respiratorie a cailor superioare. Prin urmare, e destul de probabil ca cei care au stari de greata, le curge nasul si stranuta sa aiba gripa sau o raceala obisnuita.

Noul coronavirus afecteaza in general caile respiratorii inferioare, iar majoritatea persoanelor infectate arata simptome precum tusea seaca, insuficienta respiratorie sau pneumonie, insa nu durere in gat.

In prima faza, multi pacienti sunt asimptomatici

Citeste si articolul :   6 reguli dietetice pentru protejarea impotriva cancerului

Multi dintre cei infectati cu noul coronavirus nu prezinta initial simptome.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), citat de Mediafax, o agentie germana de control si prevenire a bolilor, noul virus are o perioada de incubatie de 14 zile.

Institutul recomanda celor care nu sunt siguri de ce boala sufera sau care au ingrijorari sa consulte un doctor. Un medic poate lua probe si determina in urma analizei prezenta sau absenta virusilor la nivelul aparatului respirator.

Ajuta mastile sanitare?

Nu chiar. Virusii nu se transmit pe calea aerului si noul coronavirus este transmis prin contact direct cu alte persoane si suprafete contaminate. Astfel, este mai bine sa fie mentinuta o distanta de siguranta de cei care ar putea fi infectati. O masura preventiva cheie este spalarea pe maini cu sapun si apa calda in mod regulat. Este recomandabil sa fie folosite si hartii prosop atunci cand ne stergem pe maini.

Gripa sau raceala? Iata cateva mici diferente

Pana si doctorii au dificultati in a face diferenta intre cele doua, o gripa sau o raceala obisnuita atunci cand observa simptomele pacientului. In cazul unei raceli, majoritatea oamenilor au gatul iritat, apoi le curse nasul si ulterior ar putea tusi. Aceste simptome, cat si febra si durerea de cap, pot tine cateva zile, iar persoanele pot fi apatice in acesta perioada.

Citeste si articolul :   9 super-alimente pentru a slabi

Prin comparatie, simptomele gripei te lovesc toate deodata: Un pacient cu gripa are dureri de cap si musculare, incepe o tuse seaca, vocea ragusita, apar dureri in gat si febra ridicata (pana la 41 de grade Celsius), deseori insotita de frisoane. Persoana vrea sa stea mai mult in pat, se simte extenuata, nu are pofta de mancare si poate dormi ore in sir.

Un guturai obisnuit trece de regula in cateva zile si majoritatea simptomelor dispar in aproximativ o saptamana. Gripa este dificila, poate tine o persoana la pat cel putin o saptamana, iar in unele cazuri sunt necesare cateva saptamani pentru ca persoana sa isi revina complet.

Cand ar trebui sa fie luate antibiotice?

Cele mai multe raceli si gripe pot fi cauzate de virusi care sunt care nu pot fi tratati cu antibiotice.

Desi antibioticele intaresc mecanismele de aparare ale corpului, omorand bacteriile, acestea ataca totodata peretii celulelor sau procesele metabolice ale micro-organismelor. De exemplu, penicilina distrul distruge peretele celulei care sintetizeaza bacteria. Peretii porosi ai celulelor fac imposibila supravietuirea patogenului, deoarece ii face la propriu sa explodeze. Dar acest lucru functioneaza doar in cazul bacteriilor nu al virusilor.

Citeste si articolul :   8 alimente mai eficiente ca pastilele din farmacii

Cu toate acestea, tratamentul cu antibioticele are sens in situatiile in care bacteriile intra in corp cu sistem imunitar slabit si incep sa se multiplice. Acest mecanism poate duce la infectie si cateodata poate afecta definitiv organele. Pneumonia, amigdalita, cistita si meningita sunt de cele mai multe ori cauzate de bacterii, asadar este normal sa fie tratate cu antibiotice.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.