Cum se manifesta coronavirusul la copii

Chiar daca majoritatea cazurilor cu COVID-19 au fost confirmate la adulti, au fost raportate, chiar si la noi in tara, infectii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 la copii. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in timp ce majoritatea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 se confrunta cu simptome usoare (81%), unele pot dezvolta complicatii severe care necesita oxigenoterapie (14%) si aproximativ 5% trebuie internate la terapie intensiva, din cauza problemelor respiratorii.

Exista putine date despre manifestarea clinica a COVID-19 la anumite categorii de persoane, cum ar fi copiii si femeile insarcinate. Pana in acest moment, au fost raportate relativ putine cazuri de sugari confirmati cu COVID-19.

La copiii cu COVID-19 simptomele sunt de obicei mai putin severe decat la adulti. Copiii diagnosticati cu COVID-19 se confrunta cu tuse si febra. Potrivit specialistilor din China, coinfectia subiacenta este mai frecventa la copii decat la adulti 1.

Cele mai frecvente simptome la 20 dintre pacientii copii internati in perioada 23 ianuarie si 8 februarie 2020, in Wuhan, China, diagnosticati cu COVID-19, au fost febra si tusea, care au aparut in 60%, respectiv 65% dintre cazuri. Coinfectia a fost detectata la opt pacienti copii (40%).

Publicitate

Manifestarile clinice au fost similare cu cele observate la adulti, dar simptomele generale au fost relativ usoare si prognosticul a fost satisfacator. Potrivit acestei analize, 7 din cei 20 (35%) de copii infectati cu SARS-CoV-2 au fost diagnosticati initial cu boli congenitale sau dobandite, ceea ce sugereaza ca pacientii copii cu afectiuni medicale preexistente pot fi mai susceptibili infectarii cu SARS-CoV-2.

Care sunt simptomele infectiei cu SARS-CoV-2 la copii

Potrivit specialistilor din cadrul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, simptomele COVID-19 sunt similare atat la copii, cat si la adulti. Cu toate acestea, copiii diagnosticati cu COVID-19 au manifestat simptome mult mai usoare, asemanatoare gripei, precum febra, secretii nazale (rinoree) si tuse. In unele cazuri, au fost raportate si simptome gastrointestinale (varsaturi si diaree).

Citeste mai multe pe doc.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.