Cistita: tot ce trebuie sa stii despre aceasta infectie a tractului urinar pentru a o trata corespunzator

Femeile sunt primele afectate de cistita. Aceasta inflamatie a vezicii urinare se datoreaza unei infectii bacteriene. Desi nu este grava, este totusi important sa o tratezi din timp pentru a evita orice complicatii, si sa adoptam mijloacele adecvate de preventie pentru a preveni o recidiva care, in timp, poate deveni periculoasa.

Semne si simptome de cistita

Poate ca nu stiti, dar in 90% din cazuri, bacteria Escherichia coli este cauza acestei infectii ale tractului urinar . Acestea fiind spuse, inainte de a ne uita la mijloacele de tratament si prevenire, sa ne concentram mai intai pe semnele si simptomele cistitei . Observam:

Urina tulbure sau cu miros puternic.

Durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii.

Presiune in partea inferioara sau mijlocie a abdomenului.

Indemnul de a urina frecvent.

Crampe in spate.

Factori de risc pentru cistita

Femeile sunt cele mai afectate. Acest lucru se datoreaza structurii anatomice a uretrei lor, care este destul de scurta si aproape de anus, ceea ce faciliteaza miscarea bacteriilor catre vezica.

Citeste si articolul :   Doctorul roman din Belgia, acuzatii grave la adresa medicilor din Romania: "Doamne iarta-ma, ce faceti acolo, la spital?!"

Anumite situatii va expun un risc mai mare de a dezvolta aceasta infectie, inclusiv:

Sarcina (2 pana la 10% dintre femeile insarcinate sunt predispuse la cistita).

Menopauza.

Relatii sexuale.

Incapacitatea de a goli complet vezica urinara.

Utilizarea cateterelor urinare

Utilizarea diafragmei contraceptive.

Blocarea vezicii urinare sau a uretrei.

Diaree sau constipatie.

Pietre la rinichi.

Diabetul, din cauza prezentei zaharului in urina.

Tratament: cum sa tratezi cistita?

In ceea ce priveste tratamentul cistitei, medicii prescriu antibiotice. Totusi, un studiu realizat de Daniele Porru, specialist in urologie la policlinica San Matteo a relevat ca preocuparea cu acest tip de tratament este ca promoveaza fenomenul de rezistenta la antibiotice si deci riscul de recidiva.

Intr-adevar, antibioticele pot fi problematice. Daca ataca bacteria E. coli care este cauza infectiei, sunt afectate si bacteriile bune ale microbiotei. In plus, dupa cum a publicat in 2018 intr-un comunicat de presa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 8 pana la 62% dintre bacteriile E. coli responsabile de infectiile tractului urinar sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice.

Citeste si articolul :   9 beneficii pentru sanatate ale frunzelor de maslin

Cistita este grava?

Cistita nu este grava, dar poate duce la complicatii. Prin urmare, este recomandat sa-o tratati la timp pentru a preveni afectarea tractului renal.

Este cistita contagioasa?

Niciun risc de a o lua din toaleta sau la piscina! Cistita pur si simplu nu este contagioasa.

Autor